Suomen järvillä on rikas nimistö

Vanhan kansan luovuus on historian saatossa kukoistanut järvien nimeämisessä. Järvien nimiä on listattu lähes 20 000. Niistä yli kolme neljästä on ainutkertainen nimi, jota ei löydy miltään toiselta järveltä.

Ainoita laatuaan ovat esimerkiksi Airilompolo Ylitorniossa, Ensimmäinen Pahakalanlampi Juuassa, Laksi-Monikko Heinävedellä, Ravdoladdu Utsjoella ja Äiti-Rahvalo Iissä.

Tiedot selviävät www.jarviwiki.fi-verkkopalvelusta, jota ylläpitää Suomen ympäristökeskus.

Sivusto kertoo harvinaisten järvien lisäksi myös yleisimmät järvien nimet. Kärkikymmenikköön mahtuvat Saarijärvi, Särkijärvi ja Pitkäjärvi.

Vielä yleisempiä ovat kuitenkin monet lampi-loppuiset nimet, jotka viittaavat pieniin järviin. Kaikkein yleisin järven nimi Suomessa on Mustalampi, joita on kaikkiaan 391 kappaletta. Kakkosena ja kolmosena tulevat Ahven- ja Haukilampi.

Jos nimiasiaa lähestyy aivan toisesta näkökulmasta, yleisin järven nimi onkin Saimaa. Nimi on vain yhdellä järvellä, mutta se on Suomen suurin 138 000 hehtaarillaan.

Myös kuvia järvistä voi lähettää

Vajaalla 14 000 järvellä ei ole nimeä lainkaan, ainakaan virallisesti. Jos paikallinen asukas tietää järvelle nimen, hän voi ilmoittaa siitä wikiin.

– Näitä jonkin verran ilmoitellaankin, ja nimiä on muutettu palveluun, kertoo viestintäasiantuntija Matti Lindholm ympäristökeskuksesta. Hänen mukaansa nimettömät järvet ovat usein pienehköjä kooltaan.

Järviwiki-sivusto kokoaa tiedot kaikista yli hehtaarin suuruisista järvistä, joita on noin 56 000. Palvelussa kansalaiset voivat jakaa järvistä myös havaintojaan, valokuvia ja vaikka tietoja järven kalakannasta.

Sivuille voi ilmoittaa myös uimarantojen levähavaintoja, vaikkapa älypuhelimia varten perustetulla Havaintolähetti-työkalulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.