Suomen ja Saksan presidentit: Brexit on jo aiheuttanut vahinkoa EU:lle

Suomen ja Saksan presidenttien Sauli Niinistön ja Frank-Walter Steinmeierin mukaan brexit on jo aiheuttanut merkittävää vahinkoa myös EU:lle, ei vain Britannialle. Poliitikkojen kyvyttömyys hallita poliittisen päätöksen toimeenpanoa syö uskottavuutta poliittiseen päätöksentekoon laajemminkin, Steinmeier arvioi.

–  Pelissä on eurooppalaisten instituutioiden uskottavuus, Steinmeier sanoi.

Presidentit puhuivat Naantalissa tämän vuoden Kultaranta-keskustelujen alkajaisiksi.

Niinistön mukaan EU:n linja Britannian EU-eron suhteen on ollut koko ajan selkeä, mutta se on ehkä sekoittunut jatkuvaan hämmentävään uutisvirtaan Lontoosta.

–  En ole ymmärtänyt pitkään aikaan, mistä siellä äänestetään, Niinistö arvioi Britannian parlamentin toistuvia brexit-käsittelyjä.

Presidenttien puheenvuoroissa ja keskusteluissa peräänkuulutettiin EU:lle selkeämpää ääntä ja yhteisten etujen puolustamista. Steinmeier kaipasi poliittisilta johtajilta enemmän itseluottamusta ja optimismia sääntöperusteisen kansainvälisen järjestyksen ja liberaalin demokratian puolustamiseen niin Euroopassa kuin maailmalla.

–  Emme ole vielä hävinneet taistelua ja minusta meillä on etu puolellamme. -- Jos poliitikot ja liberaali demokratia eivät tarjoa ratkaisuja, niin kuka sitten? Itsevaltaiset järjestelmät keskittyvät huolehtimaan vakaudesta, mutta eivät tulevaisuudesta, Steinmeier sanoi.

Niinistö uskoo yhteistyöhön ulkopolitiikassa uuden hallituksen kanssa

Niinistö ei vaikuta olevan huolissaan ulko- ja turvallisuuspolitiikan yhteistyön jatkumisesta uuden hallituksen ja sen avainministereiden kanssa. Hallitusohjelmassa ei Niinistön mukaan silmin katsottuna ole merkkejä suunnanmuutoksista.

– Siinä ei ole mitään kovin merkittävää uutta, merkityksellinen se toki on. Semmoinen, jonka kanssa on varmasti hyvä jatkaa, Niinistö sanoi lehdistötilaisuudessa Naantalissa.

Esimerkiksi uudessa ohjelmassa vahvan painotuksen saavaa Afrikan tilannetta nosti esiin myös edellinen hallitus, Niinistö muistutti.

Kultaranta-keskustelujen isännöintiä aloittelevalta Niinistöltä kysyttiin myös arviota siitä, mitä pää- ja ulkoministerin sekä eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan vaihtuminen merkitsee.

– Henkilöt ovat entuudestaan tuttuja ja uskon, että yhdessä näitä tehtäviä suoritetaan ja taakkoja kannetaan, Niinistö muotoili.

Lehdistöstä myös pyydettiin Niinistöä pohtimaan pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallituksen erityisavustajien ja valtiosihteerien määrää. Rinteen hallituksella on taustajoukkoja huomattavasti enemmän verrattuna esimerkiksi Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen.

– Kun valtiosihteereitä aikoinaan suunniteltiin, olin presidentti Ahtisaaren kanssa aika tiukastikin sitä mieltä, että sellainen instituutio ei oikein sovellu meidän järjestelmäämme. Vastaavasti ministerinä itse käytin yhtä erityisavustajaa, joten koen olevani jäävi vastaamaan kysymykseen, presidentti Niinistö totesi.

Ilmastonmuutos edelleen suurin uhka

Niinistö isännöi presidentin kesäasunnolla tänään ja huomenna jokakesäisiä Kultaranta-keskusteluja, joissa puhutaan paljon muun muassa Euroopasta. Päävieraana on Saksan liittopresidentti Steinmeier.

Niinistö kertoi ennättäneensä jo keskustella pitkään virkaveljensä kanssa ja totesi, että Euroopassa pitäisi yrittää keskittyä pohtimaan myös sitä, mitä kaikkea jäsenmailla on yhteistä ja miksi EU on tärkeä.

– Luulen, että silloin vastaukseen tulee kyllä mittaa. Koska täytyy pitää mielessä myös se vaihtoehto, että jokainen maa yrittäisi tässä selviytyä omillaan, Niinistö sanoi.

Muun muassa Saksassa heränneistä puheista EU:n Venäjä-pakotteiden lieventämisestä Niinistö ei vaikuttanut olevan huolissaan. Hän odottaa unionin pysyvän asiassa aiempaan tapaan yhtenäisenä eikä erimielisyyden aiheita ole nähtävissä Venäjä-politiikan suhteen myöskään Suomessa.

Nord Stream 2 -kaasuputkessa on Niinistön mukaan vaikea nähdä turvallisuusuhkaa, koska Itämeren pohjassa kulkee jo yksi putki Venäjältä Eurooppaan.

Suomen suurimmasta turvallisuusuhkasta Niinistöllä oli uuden hallituksen ohjelmaan varsin hyvin sopiva näkemys. Vastaus oli sama kuin 2005 presidentinvaalien alla: ilmastonmuutos.

Niinistö ja Steinmeier puhuvat Naantalissa vielä sunnuntai-iltana, mutta laajemmalla kokoonpanolla Kultaranta-keskustelut käynnistyvät maanantaiaamuna. Tuolloin omia näkemyksiään esittävät muun muassa pääministeri Rinne ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

EU:n tulevaisuus on pöydällä tänään, kun jäsenmaiden johtajat neuvottelevat seuraavien vuosien budjetista – pääministeri Marin tavoittelee lisäystä maaseudun kehittämisrahojen ehdotettuun tasoon

Hallitus puntaroi yhä yksinäisten lasten auttamista Kreikan leireiltä – eduskunnan hallintovaliokunnan kansanedustajat kuulevat tänään Maria Ohisaloa

Ähtärin eläinpuiston mesikämmenet vetelevät vielä hirsiä, mutta iäkkään joogakarhun kunto huolestuttaa hoitajia – "Mimmi on viettänyt talviunta kuivin suin"

Ely-keskus huolestui raskaan liikenteen turvallisuudesta pääkaupunkiseudulla: liikenne lisääntynyt, taukopaikat ylikäytössä

Pahoinpitelijä käskytti uhrinsa ryömimään ja mursi tilanteeseen puuttuneen miehen poskiluun Keuruulla

Nuoret uskaltavat yrittää – vuoden kestävät bisneshankkeet tuottavat myös voittoa

Monia liikennemerkkejä päivitetään selkeämmiksi ja näkyvämmiksi

Poliisin esitutkintamateriaalin kuvat Konneveden eläintilalta näyttävät karun todellisuuden – hevostilalta löytyi lukuisia eläimiä, jotka olivat silminnähden huonossa kunnossa

Jyväskylän tuulipuistohanke edellyttääkin yleiskaavan muutoksen

Paperiteollisuuden toimihenkilöt palaavat töihin ja satamat eivät pysähdy – työkiistan sovintoehdotus hyväksyttiin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.