Suomen ja USA:n ulkoministerit tapasivat – Gps-häirintä kiinnosti senaattoreita

Ulkoministeri Timo Soini (sin.) tapasi torstaina yhdysvaltalaisen virkaveljensä Mike Pompeon. Selkeäksi mielikuvaksi Soinille jäivät hyvät kahdenväliset suhteet.

–  Yhdysvaltoja selvästi kiinnostavat Suomen kokemukset ja mielipiteet. Meille on ollut hyötyä esimerkiksi kesän huipputapaamisesta. Suomi nähdään luotettavana toimijana, joka pystyy järjestämään ja edesauttamaan asioita. Meille on tietysti tärkeää, että mielipidettämme asioihin kysytään, Soini kertoi perjantaina puhelimitse STT:lle.

Kiitosta Suomi sai varsinkin aktiivisuudestaan kriisinhallintaoperaatiossa Afganistanissa.

Vähemmän yllättäen keskustelun asialistalla painottuivat turvallisuus ja kriisit.

–  Jemenin suhteen oli varovaista toiveikkuutta, ja puhuimme siitä, mitä Eurooppa ja USA voisivat tehdä yhdessä enemmän, että tämä katastrofi saataisiin loppumaan. Jemen on asialistalla maanantaina EU:n ulkoministerien kokouksessa, Soini kertoo.

Samoin Soini oli nostanut esiin keskimatkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen ja korostanut Pompeolle, kuinka tärkeä sen merkitys on Euroopan turvallisuudelle.

Gps-häirintä kiinnosti senaattoreita

Keskustelussa puitiin myös Venäjää ja Ukrainaa, pakotepolitiikkaa ja hybridivaikuttamista. Venäjän tekemää gps-häirintää Soini ei käsitellyt Pompeon kanssa, mutta asia otettiin puheeksi muissa keskusteluissa.

–  Tämä gps-asia on huomattu myös täällä. Se tuli esille tuolla kongressissakin, kun tapasin senaattoreita. Kyllä tämä on asia, joka heitä kiinnostaa Suomea ja Norjaa koskien.

Viime vuosina Yhdysvaltojen hallinto on ravisuttanut yhteisiin sääntöihin ja sopimuksiin perustuvaa maailmanjärjestystä. Aihetta sivuttiin myös Soinin ja Pompeon keskustelussa.

–  En sanoisi niinkään, että Yhdysvaltojen hallinnolla olisi jotain monenkeskisyyttä vastaan, vaan he ovat turhautuneita sen hitauteen ja toimimattomuuteen YK:ssa ja muissa instituutioissa, joihin kritiikkiä kohdistuu, Soini sanoo.

Soini ja Pompeo keskustelivat kasvotusten edellisen kerran heinäkuun huippukokouksessa, kun Venäjän ja Yhdysvaltojen presidentit tapasivat Helsingissä.