Suomen johto uskoo Venäjän pitävän vastatoimensa harkittuna

Suomen ulkopoliittinen johto luottaa siihen, että Venäjä pitää mahdolliset vastatoimensa Syyriaan tehtyyn ohjusiskuun harkittuna. Ulkoministeri Timo Soini (sin.) ei usko länsivaltojen iskun johtavan suurvaltojen väliseen sotaan.

Soinin ja presidentti Sauli Niinistön mukaan kyseessä oli rangaistusluonteinen isku kemiallisten aseiden käyttöön Syyriassa. Soini arvioi Niinistön tavoin, että idän ja lännen välillä on pidetty yhteyttä, jotta isku ei aiheuttaisi isompaa vahinkoa suurvaltojen välillä. Vaara konfliktin laajenemisesta on kuitenkin olemassa, sillä Venäjä on ollut aktiivisesti Syyrian hallinnon tukena.

Soinin mukaan kulissien takana tilanne ei ole aivan niin paha kuin mitä julkisuudessa nähty kova retoriikka antaisi ymmärtää. Yhdysvaltain ja Venäjän edustajat ovat nokitelleet viime päivinä poikkeuksellisen aggressiivisesti Syyriasta.

– Uudet viestintävälineet, Twitterit ja muut, eivät oikein sovellu kansainväliseen politiikkaan, joka on hyvin monisyistä ja monimutkaista. Tällä tarkoitan kaikkia toimijoita. Näissä äkkiä syntyy kärjistettyjä tilanteita, kärjistyneitä uutisia ja kovaa puhetta kotikentälle, Soini sanoi STT:lle.

Putinin reaktio odotettu

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan länsivaltojen iskulla on "tuhoisa vaikutus kansainvälisille suhteille". Putin kutsui koolle YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksen iskun takia.

– Kyllä suhteet nyt ovat tosi huonot ja Putinin kommentti oli odotettu. Tiedettiin, että retoriikka on kovaa. Tietenkin on selvää, että turvaneuvosto kokoontuu ja niin se on kokoontunut seitsemän vuotta tämän sodan aikana enemmän tai vähemmän, Soini sanoi.

Soini perää YK:n turvallisuusneuvoston pysyviltä jäseniltä vastuuta satojentuhansien ihmisten kuolemasta Syyriassa. Ulkoministerin mukaan tviittien ja kovan retoriikan alle hukkuu helposti iso kuva sodasta, joka on jatkunut vuosia.

– Tämä on aika laaja katastrofi kaiken kaikkiaan. Ikävä kyllä näyttää siltä, että Syyrian kansan kärsimys jatkuu ja ihmisiä kuolee jatkossakin. Ainoa, mikä tässä voi ratkaista tilanteen, on YK-vetoinen poliittinen prosessi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sotastrategian asiantuntija: Tämänkaltaisen iskun torjuminen on Syyrian hallitukselle hyvin vaikeaa

Ulkoministeri Soini ei usko Syyrian iskun johtavan sotaan suurvaltojen välillä

Venäjä kutsui YK:n turvallisuusneuvoston hätäistuntoon Syyria-iskun vuoksi