Suomen kielen opettajasta tuli Husulle varaäiti

Ali ja Husu -radio-ohjelmaa juontava Abdirahim Hussein, 37, tuli Suomeen teinipoikana ilman vanhempiaan. Äiti jäi Somaliaan, isä oli jo kuollut. Jos Hussein ei olisi tavannut suomen kieltä opettanutta Ulla Järvelää, hänen itseluottamuksensa saattaisi olla paljon heikompi kuin nyt on.

– Hän sanoi minulle, että minusta voi tulla täällä vaikka mitä, vaikka pääministeri, jos haluan. Hän ei nähnyt minun ihonväriäni, uskontoani tai etnistä taustaani, vaan hän näki minussa potentiaalia.

Järvelä kutsui Husseinin kotiin ja opetti hänelle paitsi suomea myös suomalaisuutta. Sanoi, että muualta tullut nuorimies on milloin vain tervetullut kylään.

– Hän oli minulle kuin äiti ensimmäisten Suomen-vuosieni aikana. Hän vaati minulta paljon, ja toivon, että hän voi vielä olla ylpeä minusta. Hän sanoo, että minun pitää edelleen kehittää suomen kieltäni. Se ei kuulemma ole vielä täydellinen.

Nykyisin myös Husseinin äiti ja suurin osa sisaruksista asuu Suomessa. Äiti on neuvonut, että vastoinkäymisistä pitää oppia. Uhriksi ei kannata ryhtyä.

– Kun jouduin lähtemään kotimaastani, hän katsoi minua silmiin ja sanoi lähettävänsä minut pelastamaan itseni ja että hän uskoo minun pärjäävän missä tahansa.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.