Suomen mallista neuvotellaan ensi viikon perjantaina

Suomen mallilla tarkoitetaan periaatetta, jossa avoimelle kilpailulle alttiit vientialat määrittäisivät palkankorotusten ylärajan.

Niin sanotusta Suomen mallista neuvotellaan ensimmäistä kertaa laajalla kokoonpanolla ensi viikon perjantaina. Tähän mennessä vientiteollisuuden työnantaja- ja palkansaajaliitot ovat neuvotelleet uudesta työmarkkinamallista keskenään.

Suomen mallilla tarkoitetaan periaatetta, jossa avoimelle kilpailulle alttiit vientialat määrittäisivät palkankorotusten ylärajan. Sen jälkeen omista työehtosopimuksistaan neuvottelevat julkinen sektori ja palvelualat eivät saisi ylittää kustannustasoa.

Eri arvioiden mukaan Suomen mallista pitäisi päästä sopuun kevään aikana, sillä sen jälkeen liitot keskittyvät syksyn liittokierrokseen.

Paperiliiton ja Metsäteollisuuden sopimus umpeutuu ensimmäisenä syyskuussa. Sen jälkeen umpeutuvat muiden vientialojen sopimukset. STT:n haastattelemat vientisektorin työnantaja- ja työntekijäliitot jakavat näkemyksen, että vienti voisi tehdä yhtenäisen palkkaratkaisun.

– Vientialoilla on useita kymmeniä työehtosopimuksia. Voisimme hakea laajempaa päänavausta, joka antaisi signaalin muille toimialoille, Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen sanoo.

Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoo, että vientiliittojen kannattaa hakea tasaista palkkaratkaisua.

– Jos vientiliitot korottelevat toisiaan, se on kovempi juttu, Vanhala sanoo.