Suomen oppilaat Euroopan parhaita ongelmanratkaisijoita

Suomessa oppilaat ratkaisevat arkipäivän ongelmia eurooppalaisia koulutovereitaan paremmin, ilmenee Pisa 2012 -tutkimuksesta.

Meillä tytöt menestyivät poikia paremmin ongelmanratkaisutaidoissa. Toisaalta Suomessa maahanmuuttajataustaisten ja kantaväestön ero menestymisessä oli suurempi kuin osallistujamaissa keskimäärin.

Tutkimuksen mukaan Suomessa oppilaan sinnikkyydellä ratkaista ongelma oli suuri merkitys tuloksiin. Se oli vertailumaiden voimakkain. Lisäksi suomalaisnuoret suhtautuivat avoimin mielin ongelmien ratkaisemiseen.

Arkielämän ongelmanratkaisua mitattiin Pisassa tässä muodossa nyt ensi kertaa. Tehtävät eivät liittyneet suoraan mihinkään kouluaineeseen. Oppilaille annettiin muun muassa MP3-soitin, jonka käyttöön he saivat tutustua. Tämän jälkeen heidän piti säätää soittimien äänenvoimakkuutta ja basson toistoa mahdollisimman vähillä klikkauksilla.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten oppilaista voisi tulla entistä parempia oppijoita ja kuinka opettajat voisivat opettaa heitä paremmin.

Arvioinnissa oli Suomesta mukana 311 koulua ja lähes 3700 15-vuotiasta oppilasta. Maahanmuuttajataustaisia oppilaita oli noin 470.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.