Suomen suosituin kuvaaja? – Kymmeniä kuvatilauksia päivässä

"Ei siitä mitään perhepotrettia saa."

Kymmenet suomalaiset autoilijat tilaavat itselleen päivittäin peltipoliisin ottaman kuvan, Liikenneturvallisuuskeskuksen johtaja, ylikomisario Dennis Pasterstein kertoo. Poliisi ei kysele motiivia kuvatilauksiin, mutta Pasterstein uskoo ylinopeutta ajaneiden tilaavan niitä itselleen joko muistoksi tai huvin vuoksi.

– Ei niistä ainakaan mitään perhepotrettia saa, sillä muut kyydissä olevat peitetään. Siinä näkyy auto ja kuljettaja.

Kun kuvatilausmahdollisuudesta kerrottiin julkisuudessa, tuli kuvatilauksia päivässä sadoittain. Nyt tahti on hiljentynyt, mutta edelleen joka päivä kymmenet autoilijat haluavat itselleen muiston sakkolapun tai huomautuksen vastineeksi.

Kuvatilaus tehdään asiakirjatilauksena sähköpostilla. Poliisi lähettää paluupostina kuvan heti, kun esitutkinta on päättynyt. Huomautusten osalta kuvan siis saa käytännössä heti, rikesakon tai sakkolapun saaneiden osalta odotusaika on pari kuukautta.

Kuva ei maksa mitään – ellei jo saatua sakkoa oteta huomioon – mutta naapurista tai julkkiksesta kuvia on turha pyydellä. Pastersteinin mukaan kuvatilaus pitää yksilöidä tarkasti: siitä pitää selvitä nimi, henkilötunnus ja ylinopeusajon päivämäärä.

Kameroiden määrä tuplaantui

Peltipoliisi välähtää autoilijoille tänä vuonna tuntuvasti useammin kuin aikaisemmin. Tälle vuodelle on hankittu 60 kameraa lisää automaattiseen liikennevalvontaan. Kameroiden yhteismäärä on nyt 140 ja niitä on eri puolilla Suomea. Uutta henkilöstöä palkataan parhaillaan käymään läpi kuvia.

Dennis Pasterstein sanoo, että kamerakuvien käsittelyssä ollaan tällä haavaa vähän viime vuotta jäljessä. Tahti kuitenkin kiihtyy loppuvuotta kohti.

– Rekrytointi on käynnissä, saa mainostaa. Nyt haetaan viittä toimistosihteeriä ja kuutta konstaapelia. Mikäli saadaan kesän aikana nämä 11 pulpettia täyteen, päästään tänä vuonna käsittelemään 580 000–600 000 tapausta.

Viime vuonna peltipoliisin kamera välähti 556 000 kertaa ja sitä edeltävänä vuonna 408 000 kertaa ylinopeutta ajaneiden kohdalla. Seurauksena ylinopeudesta on huomautus, rikesakko tai sakko.

Myös kameroiden määrä on kasvanut tasaisesti vuosi vuodelta. Vuonna 2014 automaattista liikennevalvontaa teki keskimäärin 35 kameraa ja viime vuonna 70–80. Täksi vuodeksi kameroiden määrää nostettiin 140:een ja tarkoitus on lähettää entistä useammalle ylinopeutta ajaneelle rikesakko tai sakko.

Kameroiden suhteen tilanne elää, sillä kaikki eivät ole päällä yhtäaikaa. Nopeusvalvontakameroita kierrätetään paikasta toiseen, ja osa tolpista on aina tyhjinä.

Toisaalta poliisi myös kertoo usein juhlapyhien alla, missä kohtaa liikennevalvontaa on tehostettu nopeusvalvontakameroiden avulla. Viimeksi näin tehtiin esimerkiksi pääsiäisenä.

Kamera ottaa kuvan, jos ajonopeus ylittää nopeusrajoituksen kuudella kilometrillä tunnissa. Huomautuksen saa, jos ylinopeus on kolme–kuusi kilometriä tunnissa. Rikesakon raja on seitsemän kilometrin ylinopeus tunnissa. Käytännössä rikesakko tulee 10 kilometritunnin ylityksestä, sillä mittarivirheen välttämiseksi lukemasta vähennetään kolme. Yli 20 kilometritunnin ylitys tietää päiväsakkoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Poliisi arvioi uusiksi ylinopeuksien puuttumiskynnyksen