Suomen tulokuningatar on Maria Severina – tulot yhteensä 36,2 miljoonaa euroa

Verottajan luovuttamien tietojen mukaan viime vuoden tulokuningatar on HyTestin toimitusjohtaja Maria Severina Varsinais-Suomesta. Julkisten verotietojen mukaan hän sai yhteensä ansio- ja pääomatuloina 36,2 miljoonaa euroa. Pääomatuloja näistä oli 33,2 miljoonaa euroa.

Hän on ainut nainen, joka yltää verottajan luovuttamissa tiedoissa kymmenen parhaiten ansainneen joukkoon.

Taustalla on vasta-aineiden valmistamiseen erikoistuneen HyTestin myynti norjalaiselle pääomasijoittajalle Summa Equitylle viime vuoden syyskuussa.

Severina kertoo STT:lle, ettei ollut yllättynyt siitä, että nousi parhaiten tienanneiden joukkoon yrityskauppojen jälkeen.

– Tietäen yrityksemme arvon, ja koska olin pääosakkeenomistaja, niin se oli automaattista. En työskentele yllätysten ympärillä. Se on se arvo, mitä olemme tiimini kanssa ansainneet, kun olemme olleet tärkeitä tekijöitä terveydenhuoltobisneksessä, Severina sanoo.

Alun perin Moskovasta kotoisin oleva Severina oli yksi yrityksen perustajista 25 vuotta sitten. Moskovan yliopistossa tutkijana työskennellyt nainen päätyi yrityksen johtoon, kun hän tuli 1990-luvun alussa työskentelemään tieteelliseen tutkimukseen Turun yliopistoon. Projekti päätettiin muuttaa yritykseksi, ja Severinasta tuli start up -yrityksen toimitusjohtaja.

Turussa toimiva HyTest työllistää noin sata ihmistä.

– Joskus kun ihmiset kysyvät, mitä teemme, vastaan: pelastamme ihmisten elämiä, Severina sanoo.

Vain kaksi naista kolmenkymmenen eniten ansainneen joukossa

Kolmenkymmenen parhaiten tienanneen joukkoon mahtui vain kaksi naista julkisten verotietojen mukaan. Severinan lisäksi 30 parhaan joukkoon sijoittui Sanoman yksi pääomistaja Rafaela Seppälä. Hänen verotettavat ansio- ja pääomatulonsa olivat viime vuonna 10,5 miljoonaa euroa. 

Sadan eniten tienanneen joukkoon yltää alle 10 naista.

Sadan parhaiten ansainneen joukkoon ylsi muun muassa entinen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Hän ansaitsi viime vuonna 4,5 miljoonaa euroa ansio- ja pääomatuloa.

Sadan tulokärki ei ole kuitenkaan kattava, sillä medioille suoraan luovutetuista verotiedoista puuttuu ainakin yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset ovat pystyneet tänä vuonna ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla.

Medialle suoraan luovutetuista tiedoista ei käy ilmi, mille sijalle verotietoihin perustuvassa tulokärjessä tietojensa luovuttamisen estäneet sijoittuvat. Tietojensa luovuttamista vastustaneista media saa suoraan Verohallinnolta tietoonsa vain määrän sekä asuinmaakunnat.

Muutoksen takana on EU:n yleinen tietosuoja-asetus. Kaikki verotustiedot ovat yhä julkisia ja etsittävissä verotoimistosta. Osa tuntemattomammista nimistä voi kuitenkin jäädä löytymättä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.