Suomen tupakkapolitiikka kurvannut Ruotsin edelle, sanoo asiantuntija

Ruotsissa on paljon helpompi rajoittaa tupakointia, koska nuuskan käyttö on siellä paljon isompi ongelma.

Suomi on paljon Ruotsia edellä tupakkapolitiikan ja savuttomuuden edistämisessä, sanoo kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara. Haran mukaan Ruotsissa tehtiin vielä takavuosina edistyksellistä tupakkapolitiikkaa, mutta sittemmin kiinnostus ja sitoutuneisuus lopahti.

– Ainakin viime vuosina poliittinen ilmapiiri on ollut vähän heikko tupakan kansanterveysvaikutuksia koskevissa asioissa.

ASH on valtakunnallinen kansanterveysjärjestö ja tupakkapolitiikan asiantuntija. Hara kuuluu järjestön edustajana sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmään, jonka on määrä julkistaa touko-kesäkuun vaihteessa mietintönsä uusista tupakka- ja nikotiinipolitiikkaa kiristävistä toimista.

Ruotsissa hallitus kertoi vastikään omista suunnitelmistaan tupakoinnin rajoittamiseksi. Uusi laki esimerkiksi rajoittaisi nuuskan myyntiä ja kieltäisi tupakoinnin kokonaan muun muassa leikki- ja urheilupaikoilla sekä terasseilla.

Hara sanoo, ettei tunne Ruotsin hallituksen esitystä yksityiskohtaisesti, mutta arvioi, että toimenpiteet eivät ole maata mullistavia suomalaisesta näkökulmasta katsottuna.

– Meille ne eivät kauheasti uutta tuo. Ruotsissa on ylipäätään paljon helpompi rajoittaa tupakointia, koska nuuskan käyttö on siellä yleisempää ja paljon isompi ongelma.

Ruotsin tavoite savuttomuus, ei nuuskattomuus

Vaikka sekä Suomessa että Ruotsissa tavoitellaan savuttomuutta, on sitoutuminen "end game" -tavoitteeseen eriasteista, Hara sanoo. Ruotsissa tavoite koskee vuotta 2025, mutta muun muassa sitä ajavan verkoston toiminta ei ole organisoitua.

– Ja tavoite ei koske lainkaan nuuskan käytön lopettamista, Hara painottaa.

Suomessa taas tavoitellaan sitä, että tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käyttö loppuisi vuoteen 2030 mennessä. Tavoite on kirjattu lakiin, ja se ohjaa esimerkiksi STM:n työryhmän toimintaa ja sitä kautta myös uusien lakiesitysten valmistelua.

Ryhmän puheenjohtaja on Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja Ilkka Oksala. Koska ryhmän työ on kesken, hän ei halua kommentoida, miten ruotsalaiset ideat istuisivat Suomeen.

Harakaan ei lähde arvioimaan, miten Suomessa suhtauduttaisiin esimerkiksi ravintoloiden terassitupakoinnin täydelliseen kieltämiseen.

– Siihen liittyvistä asenteista on tietojeni mukaan vähän tietoa. Ainakaan meidän järjestössämme ei ole selvitetty terassitupakointia koskevaa asenneilmapiiriä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.