Suomen valtio jekuttaa verkkorikollisia nokkelalla keksinnöllä: "Pitää olla varuillaan"

Suomessa tehdään ensi vuonna enemmän rikoksia digitaalisessa maailmassa kuin fyysisessä, näin uskoo kyberturvallisuuden asiantuntija Jarno Limnéll.

– Pikkuhiljaa fyysisen puolen asiat siirtyvät digitaalisiksi. Samoin käy myös tällaisille ikäville asioille.

Limnéllin mukaan rikoksia tehdään yhä enemmän myös yhdistämällä fyysiset ja digitaaliset keinot, siksi verkkorikosten tarkkoja määriä on vaikea arvioida. Esimerkiksi rikoksen suunnittelu saatetaan tehdä verkossa, mutta toteutus tosielämässä.

Verkkorikollisia kiinnostaa raha ja tieto. Verkossa varastetaan identiteettejä sekä luottokortti- ja muita tietoja. Rikoksen uhriksi voi joutua kuka tahansa eikä aukotonta suojautumiskeinoa ole.

– Valitettavasti edelleen mennään liian helppoon. Pitää olla varuillaan, sillä vastapuoli kehittyy koko ajan, Limnéll sanoo.

Rikollisuus onkin yksi kyberturvallisuuden merkittävimmistä uhkista. Tietoja varastetaan myös valtioilta, ja varastetulla tiedolla voidaan saada aikaan merkittäviä haittoja.

– Tiedän, että Suomen valtionhallinnossa joitakin tietoja ei tehdä enää ollenkaan digitaaliseen muotoon, vaan ne kirjoitetaan paperille ja pistetään kassakaappiin.

Tietoturvayhtiö McAfee on arvioinut, että maailman kyberrikollisuuden arvo on jo nyt vuosittain 450 miljardia dollaria.

– Maailmalla on 20–30 organisoitunutta kyberrikollisjärjestöä, joilla on valtiotoimijan kyvykkyydet, Limnéll sanoo.