Suomen valtio suuntaa 20 miljoonaa kehitysmaiden seksuaalityöhön

Ministeri Mykkänen: Uutta rahaa ei luvassa.

Valtio on luvannut 20 miljoonaa euroa tukea seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämiseen kehitysmaissa, kertoo ulkoministeriö. Useat valtiot sitoutuivat antamaan rahallista tukea kehitysmaiden naisille Brysselissä pidetyssä She Decides -konferenssissa torstaina.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok.) mukaan hallitukselta ei ole luvassa uutta rahaa. Rahoja kohdennetaan naisten ja tyttöjen seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistämiseen Suomen reilun 500 miljoonan euron kehitysyhteistyöbudjetin sisällä. Rahat suunnataan uudelleen muun muassa maiden välisten maaohjelmien sisällä.

– Esimerkiksi meidän uudessa Somalia-maaohjelmassamme yli puolet varoista suunnataan naisten ja tyttöjen seksuaali- ja lisääntymisterveyteen ja -oikeuksiin. Myös Afganistanissa, Myanmarissa ja Keniassa suunnataan maan sisällä näihin rahaa.

Mykkäsen mukaan mistään tietystä muusta avustuskohteesta ei olla siirtämässä varoja pois. Iso osa luvatusta rahasta menee käyttöön tämän vuoden kuluessa.

Tuella halutaan paikata USA-vajetta

Rahallista tukea sitoutuivat antamaan Suomen lisäksi Ruotsi, Hollanti, Tanska, Belgia, Norja, Kanada ja Luxemburg. Yhteensä valtiot ovat luvanneet 100 miljoonaa euroa.

Maat haluavat paikata Yhdysvaltain hallinnon suunnitelmia vähentää sadoilla miljoonilla euroilla rahoitusta muun muassa perhesuunnittelujärjestöiltä.

– Emme ole tietenkään USA:n päätöksiä nähneet, mutta on tulkittu, että kyse olisi 600 miljoonasta eurosta, mikäli USA toimii samoin kuin presidentti Ronald Reaganin ja George W. Bushin aikana leikatessaan näiden teemojen rahoitusta, Mykkänen sanoo.

Useat kansanedustajat ovat jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen asiasta. Ryhmän mielestä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistäminen on äärimmäisen tärkeää, mutta ei ole hyvä, jos luvattu lisätuki on pois muusta tärkeästä kehitysyhteistyöstä.

Suomen hallitus on laskenut rajusti tukea kansalaisjärjestöjen kehitysavulle viime vuodesta alkaen.