Suomen vanhimman kirkon jäänteet löytyivät Kaarinasta

Aurajoen varrelta Varsinais-Suomesta on löytynyt vanhin Suomessa tunnettu kirkon kiviperustus. Perustukset löydettiin Kaarinan kaupungin alueella muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Löytö tehtiin Turun yliopiston arkeologisissa kaivauksissa.

Kirkko on ajoitettu 1100-luvulle varhaiskeskiaikaisen romaanisen rakennustyylin perusteella, ja paikalta tehdyt esinelöydöt tukevat ajoitusta. Tutkijat arvelevat, että rakennus on ollut läheisen kylän asukkaiden kirkko 1200-luvun alkupuolelle.

Myös alttarin perustukset löydettiin. Kaivausjohtaja Juha Ruohosen mukaan löytö on ainutlaatuinen, sillä vastaavia on etsitty maastamme tuloksetta jo 150 vuotta. Kirkko on kymmenisen metriä pitkä ja noin kuusi metriä leveä.

Rautakauden ja keskiajan vaihteeseen ajoittuvia kalmistoja tunnetaan Suomessa runsaasti, mutta varmaksi todettuja kirkkojen perustuksia niistä ei ole toistaiseksi löytynyt.

Yliopisto on tehnyt paikalla kaivauksia vuodesta 2010. Sieltä on jo aiemmin löytynyt keskiajan alkuun ajoittuva kalmisto ja sitä kiertäneen aidan kivinen perustus. Kirkko on hautausmaan keskellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Metsästäjä losautti Päijänteeseen pudonnutta sorsaa veneestä – ei olisi kannattanut

Ruokalähetti voi joutua yrittäjäksi vasten tahtoaan – työministeri lupaa alustatyöntekijöille aiempaa paremmat oikeudet

Hävittäjät uusitaan, mutta pitääkö myös Hawkit päivittää? – Loikka harjoituskoneista uusiin hävittäjiin on pitkä

Jyväskylän AaltoAlvarin vastasauna on ollut kuukausia poissa käytöstä, eikä avaamisajankohdasta ole tietoa – Saunaseura huolestunut tilanteesta

Jorman tilaaman otsalampun laturi räjähti: "Se oli jumalaton pamaus" – Julkinen keskustelu turvallisuudesta sai pelastustoimen aloittamaan akkupalojen tilastoinnin

Todistusvalinnasta tulee pääväylä korkeakouluun ensi keväänä – Yliopistot julkaisivat tiedot aloituspaikkojen osuudesta jo kesällä 2018, milloin tulevat ammattikorkeakoulujen tiedot?

Lännen media: Vain kolmasosa suomalaisista tietää, kuka on eduskunnan puhemies

Laukaalaisvanhemmille kavallustuomiot rahojen "lainaamisesta" lasten tileiltä

Yön uutiskooste: Barcelonassa mellakoitiin, Brexitistä äänestys, naisten asema Suomen pörssiyhtiöissä parantunut

Uutinen Nikolai Bobrikovin murhasta levisi nopeammin Meksikoon kuin Mikkeliin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.