Suomen vanhimman kirkon jäänteet löytyivät Kaarinasta

Aurajoen varrelta Varsinais-Suomesta on löytynyt vanhin Suomessa tunnettu kirkon kiviperustus. Perustukset löydettiin Kaarinan kaupungin alueella muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Löytö tehtiin Turun yliopiston arkeologisissa kaivauksissa.

Kirkko on ajoitettu 1100-luvulle varhaiskeskiaikaisen romaanisen rakennustyylin perusteella, ja paikalta tehdyt esinelöydöt tukevat ajoitusta. Tutkijat arvelevat, että rakennus on ollut läheisen kylän asukkaiden kirkko 1200-luvun alkupuolelle.

Myös alttarin perustukset löydettiin. Kaivausjohtaja Juha Ruohosen mukaan löytö on ainutlaatuinen, sillä vastaavia on etsitty maastamme tuloksetta jo 150 vuotta. Kirkko on kymmenisen metriä pitkä ja noin kuusi metriä leveä.

Rautakauden ja keskiajan vaihteeseen ajoittuvia kalmistoja tunnetaan Suomessa runsaasti, mutta varmaksi todettuja kirkkojen perustuksia niistä ei ole toistaiseksi löytynyt.

Yliopisto on tehnyt paikalla kaivauksia vuodesta 2010. Sieltä on jo aiemmin löytynyt keskiajan alkuun ajoittuva kalmisto ja sitä kiertäneen aidan kivinen perustus. Kirkko on hautausmaan keskellä.