Suomen velkaantuminen jatkuu ensi vuonna – eduskunnan budjettikäsittelyssä odotetaan väittelyä pienituloisten asemasta

Eduskunnan budjettikeskustelussa on odotettavissa tällä viikolla tiukkaa väittelyä muun muassa tuloeroista sekä pienituloisten asemasta.

Eduskunnan suuressa salissa alkaa tänään väittely siitä, miten hyviä tai huonoja linjauksia hallitus on tehnyt valtion ensi vuoden talousarvioesityksessä.

Myös ensi vuonna Suomi elää yli varojensa, sillä hallituksen laatima budjettiesitys on kolme miljardia euroa miinuksella. Alijäämä aiotaan kattaa ottamalla lisää velkaa. Kaikkiaan valtion velan arvioidaan olevan ensi vuoden lopussa yhteensä 110 miljardia euroa.

Eduskunnan budjettikeskustelussa on odotettavissa tällä viikolla tiukkaa väittelyä muun muassa tuloeroista sekä pienituloisten asemasta.

Valtiovarainministeriö arvioi eilen, että budjettiesitys pienentää pienituloisimpien kotitalouksien käytettävissä olevia tuloja jonkin verran. Sen sijaan seitsemässä ylimmässä tuloluokassa kotitalouksien käyttöön on tulossa lisää tuloja, selviää ministeriön suuntaa antavista laskelmista.

Keskustelua saattaa myös vauhdittaa pääministeri Juha Sipilän (kesk.) viimeviikkoinen lausunto Ylen A-studiossa, että hallituksen toimet ovat iskeneet eniten pienituloisiin ihmisiin.

Budjettiesityksen loppusumma ensi vuodelle on 55,7 miljardia euroa. Hallitus ennustaa työttömyysasteen laskevan 8,1 prosenttiin ja työllisyysasteen nousevan 70 prosenttiin ensi vuonna.

Budjetin laatineella hallituspohjalla eli keskustalla, kokoomuksella ja sinisillä on eduskunnassa takanaan kansanedustajien enemmistö. Tämän vuoksi ensi vuoden talousarvioesitykseen ei odoteta suuria muutoksia syksyn eduskuntakäsittelyn aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.