Suomenhevonen Möhky joutui jo toisen kerran pedon raatelemaksi Korpilahdella – oliko kyseessä karhu, jollainen sai kyytiä myös 10 vuotta sitten?

Möhky-suomenhevonen joutui petoeläimen hyökkäyksen kohteeksi Korpilahdella Suvelan suoran hevostalleilla elokuun lopulla sattuneessa tapauksessa.

– Sillä oli ihan kunnon syvät haavat jaloissa, ja oli vähän näköjään päässyt lavasta raapaisemaan, hevosen omistaja Aulikki Arkko kertoo.

Perjantaina 24. elokuuta tapahtuneen hyökkäyksen aikana yötä oli laitumella viettämässä yhteensä kolme hevosta.

– Hevosenhoitaja huomasi heti, että on jalat auki hevosella, sen jälkeen otettiin ne sisälle, Arkko kertoo.

– Se siinä on kumma juttu, että hevoset ei olleet kuulemma vauhkoontuneet ollenkaan. Toisin kuin silloin viimeksi siitä karhusta. Silloin tultiin langoista läpi.

Arkon mukaan paikalla käyneiden riista-asiantuntijoiden ensisijainen arvio oli, että kyseessä voisi olla erauskarhu, jolla tarkoitetaan 1­–2 vuoden ikäistä, keskenkasvuista yksilöä.

Kolmen viikon takaisesta tapauksesta äärimmäisen erikoisen tekeekin juuri se, että Möhkylle epäilty yhteenotto karhun kanssa ei ole ensimmäinen laatuaan.

Lokakuussa 2008 se otti erää otaksuttavasti nuoren karhun kanssa keskellä sunnuntaipäivää. Karhujen hyökkäykset kotieläinten kimppuun ovat Suomessa yleisesti ottaen erittäin harvinaisia.

Tuolloin medioiden otsikoissa kerrottiin urheasta suomenhevosesta, joka oli antanut karhulle kyytiä jykevällä takapotkulla. Tarina perustui Keski-Suomen riistanhoitopiirin arvioon.

Nyt jo 18-vuoden ikään ehtinyt Möhky on toipunut välikohtauksesta Arkon mukaan hyvin.

– Se on suomenhevonen, se on suomenhevonen. Se on sille jo toinen kerta jo, en tiedä mitä on tehnyt, onko se taas potkaissut sitä karhua jos se sellainen oli, Arkko pohtii.

Hän kertoo, että hyökkäyksen jälkeen hevoset eivät ole enää viettäneet varotoimenpiteenä öitä taivasalla.

Korpilahden riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Petri Lobergin mukaan yhdistyksen väki kävi tarkastamassa kolmen viikon takaisen tapauksen tuolloin tuoreeltaan.

– Kyllähän ne naarmut karhuun viittaa, sen verran isoja ne olivat, mutta ne oli vähän oudossa paikassa. Pahimmat jäljet oli reisien sisäpinnalla, ja se ei ole karhulle ihan tavanomaista, Loberg kertoo.

– Jälkiä ei maastosta löytynyt, vaikka niitä oli ihan hyvät paikat katsoa, eli ei pystytty toteamaan mitään. Varmuudella ei pystytä sanomaan että oliko se karhu, mutta sellainen epäilys on.

Lobergin mukaan mahdollisia syyllisiä muiden suurpetojen joukosta on niin ikään haastava esittää. Riistanhoitoyhdistyksen tietoon on kuitenkin kantautunut Korpilahden alueelta muutamia epäiltyjä karhuhavaintoja kuluneenkin kesän ajalta.

– Mehiläispesävahinkoja on ollut esimerkiksi siinä lähettyvillä, mutta tätä ei pystytä varmuudella sanomaan, että juuri karhu olisi tämän hevosen kimppuun käynyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .