Suomenkieliset roskapostit kalastavat pankkitunnuksia

Rikolliset yrittävät päästä suomalaisten verkkopankkitilien kimppuun suomenkielisillä roskasähköposteilla, joiden otsikoissa etsitään kaveria, ystävää tai rakastajaa.

Jos sähköpostin avaa ja sen sisältämää linkkiä klikkaa, saa tietokoneelleen haittaohjelman, joka sekaantuu verkkopankin käyttöön, kertoo tietoturva-asiantuntija Juhani Eronen viestintäviraston cert-fi-yksiköstä.

Jos verkkopankilla haittaohjelman saamisen jälkeen maksaa laskuja tai tekee muita tilisiirtoja, ohjelma huomaa sen ja päästää rikolliset käsittelemään maksutapahtumaa. Näin rahat saattavat kulkeutua muualle kuin maksaja tahtoo.

Linkkiä ei siis missään tapauksessa kannata avata. Jos postin tuhoaa linkkiin koskematta, ei tarvitse huolestua, vaikka olisi avannut itse postin.

Jos linkkiä on jo erehtynyt klikkaamaan, Eronen neuvoo miettimään, onko sen jälkeen käyttänyt samalla tietokoneella verkkopankkitunnuksiaan jossakin verkkopalvelussa. Tässä tapauksessa kannattaa ottaa yhteyttä pankkiin. Myös luottokortit on siinä tapauksessa syytä vaihtaa.

Itse haittaohjelma tulee poistaa virustorjuntaohjelmalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.