Suomessa aletaan tehdä hävikkileivästä olutta

Hankkeeseen kerätään parhaillaan rahaa joukkorahoituksella.

Suomalaiset yritykset suunnittelevat oluen valmistamista hävikkileivästä. Projektissa ovat mukana hävikkiruokaa pelastava From Waste to Taste -hanke sekä olutkoulutuksia järjestävä Brewniverse.

Vuonna 2013 tehdyn Ruokahävikkitutkimuksen mukaan koko suomalaisen ravitsemusalan, sisältäen esimerkiksi kotitaloudet ja kaupat, yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Leipä on yksi suurimmista yksittäisistä hävikkituotteista. Idea hävikkileivän muuntamisesta toiseen muotoon, olueksi, syntyi From Waste to Taste -hankkeen työntekijöille Amsterdamissa Hollannissa. Kaupungissa oli hävikkiruokaravintola, jonka valikoimassa oli leipäolutta.

Osapuolten mukaan oluen ensimmäiset testierät onnistuivat hyvin. Tuotteen alkoholipitoisuus on alle 2,8 prosenttia, joten se luokitellaan elintarvikkeeksi eikä alkoholijuomaksi. Tuotetta ei kuitenkaan myydä alle 18-vuotiaille Valviran ohjeiden mukaan.

Hankkeeseen kerätään rahaa joukkorahoituksella toukokuuhun asti.