Luulitko, että Suomen verokarhu piinaa kansalaisia? – Ei mitään verrattuna Yhdysvaltoihin

Jyväskyläläinen Nathan Lillie on yksi Suomessa asuvista Yhdysvaltain kansalaisista. Tästä vuodesta lähtien hän joutuu täyttelemään monisivuisia ja hankalasti tulkittavia veroilmoituksia Yhdysvaltoihin, vaikkei hänellä ole minkäänlaista taloudellista toimintaa Yhdysvalloissa. Syynä on Yhdysvaltain ainutlaatuinen kansalaisuuteen sidottu elinikäinen verotus, ja alkuvuonna Suomen ja Yhdysvaltain välillä solmittu tietojenvaihtosopimus FATCA.

– Eihän tämä niin hankalaa olisi, jos tietäisi mitä täyttää. Mutta Yhdysvaltain verohallinnon sivuilla on tuhansia erilaisia verolomakkeita, joista pitäisi osata valita oikeat, Lillie valittelee.

Lillie kertoo harkinneensa Yhdysvaltain kansalaisuudesta luopumista saatuaan Suomen kansalaisuuden. Se kuitenkin maksaa nykyään useita tuhansia dollareita – Yhdysvallat yli nelinkertaisti maksun FATCA-sopimusten astuttua voimaan.

Käytännössä riittää, että Lillie lopulta maksaa veronsa vain Suomeen. Hänen on kuitenkin vuosittain onnistuneesti todistettava entiselle kotimaalleen, ettei hänellä ole mitään maksettavaa.

Lillien mukaan ne amerikkalaiset, joilla on rahaa, palkkaavat verojuristin täyttämään veroilmoituksen puolestaan.