Suomessa asuvista turkkilaisista lähes joka kolmas yrittäjänä, somaleista prosentti

Suomessa asuvista ulkomaan kansalaisista noin kahdeksan prosenttia toimii yrittäjänä, kun kantaväestön keskiarvo oli prosenttia suurempi. Toisaalta kansallisuuksien välillä on suuria eroja. Esimerkiksi Turkin kansalaisista yrittäjiä oli 27 prosenttia ja thaimaalaisista naisista 13 prosenttia. Somalialaisista yrittäjiä oli vain yksi prosentti, irakilaisista kuusi.

Luvut perustuvat Työ- ja elinkeinoministeriön tilastoihin vuodelta 2013. Ulkomaan kansalaisille tehdyt myönteiset starttirahapäätökset ovat pysyneet viime vuosina samalla tasolla, noin 350 kappaleessa vuodessa.

Työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen mukaan maahanmuuttajat kokivat yrityksen perustamisen Suomessa pääsääntöisesti helpoksi ja nopeaksi. Poikkeuksen teki ravintola-ala, jolla voimakas sääntely yllätti.

– Nämä asiat eivät kuitenkaan liity maahanmuuttajuuteen vaan ovat kaikille yrittäjille yhtä vaikeita tai helppoja, tutkija Satu Aaltonen Turun yliopistosta muistuttaa.

Selvityksen perusteella kielitaidon puute sekä yrittäjyyttä tukevien palveluiden heikko tuntemus ovat yleisiä haasteita maahanmuuttajien yrittäjyydelle.

Suomalainen yritystukijärjestelmä on laaja: tarjotaan neuvontaa, kursseja, yrityskiihdyttämöjä, hautomoja ja niin edelleen. Pelkästään aloittaville yrittäjille on olemassa kymmeniä erilaisia palveluita. Mitään palvelua ei kuitenkaan ole kohdennettu erityisesti maahanmuuttajille, joten esimerkiksi hallinnolliset lomakkeet ja rekisteröinti on hoidettava suomen tai ruotsin kielellä.

– Yrittäjät kokivat suurimmiksi ongelmikseen kieli- ja kulttuuriosaamisen puutteet, Aaltonen sanoo.

Koska Suomessa ei ole pelkästään maahanmuuttajien asuttamia alueita, yrittäjän on menestyäkseen pakko integroitua ympäröivään kulttuuriin.

– Yrittäjyyden kauppaamisessa tulisi kuitenkin välttää stereotypioita tyyliin irakilaiset ja turkkilaiset kebab-kauppiaiksi. Maahanmuuttajia tulisi kannustaa kunnianhimoisiin hankkeisiin alusta alkaen, Aaltonen näkee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Byrokratia ja verotus lannistivat suosikkiravintolan yrittäjät

Uusimmat

Kotimaa

Baariyrittäjä avautui Jyväskylän kaupungin rajoittavista linjauksista – Katupäällikkö: "Jos kaikki vetäisivät kadulle köysiä, olisi se äkkiä melkoinen villi länsi"

Presidentti Niinistön mainostama venäläisten jätehuoltovierailu tuo Suomeen kymmenien ihmisten delegaation

Ehdollinen tuomio ei pahoinpitelijää hillinnyt – tunkeutui asuntoon Jyväskylässä ja hakkasi isännän

Gradia hakee lupaa viiteen uuteen tutkintoon – taustalla työnantajien tarpeet

Esperi Care lopettaa hoivakoti Ulrikan toiminnan Kristiinankaupungissa

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n WC-tiloissa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Nainen kertoi joutuneensa raiskatuksi ABC:n vessassa Seinäjoella – oikeus tuomitsi naisen väärästä ilmiannosta

Näin suomalaispomot suhtautuvat työuupumukseen: Tutkija löysi neljä tyyppiä, joista yhden puheille ei halua yksikään uupunut

Jyväskylän Perussuomalaiset ry:ssä kuohuu – kohujäsenelle halutaan lähtöpassit, piiri painostaa paikallisyhdistystä erottamisella

Pisa-tutkija ei allekirjoita ehdotusta, jonka mukaan poikien oppimismenestys paranisi miesopettajia lisäämällä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.