Suomessa kehitettiin uusi ase siitepölyallergiaa vastaan

Turun yliopiston ja Åbo Akademin tutkijat ovat kehittäneet ihmisten puolustuskykyä vahvistavan yhdisteen, joka torjuu siitepölyallergiaa ylivoimaisen tehokkaasti.

Yhdistettä on suunniteltu käytettäväksi allergiarokotteen tehosteena, ja sen toivotaan parantavan merkittävästi allergisesta nuhasta ja astmasta kärsivien elämänlaatua.

Toistaiseksi molekyyliä on testattu malleilla, mutta nyt yliopistot etsivät yhteistyöhön halukasta yritystä, jotta yhdisteen tehoa voitaisiin testata ihmisillä.

Turun yliopiston allergologian professorin Johannes Savolaisen mukaan yhdisteen kaupallistaminen voi tapahtua jopa kuukausien tai viimeistään parin vuoden sisällä. Tämä tarkoittaa, että jokin yritys alkaa tuotteistaa yhdistettä lääkkeeksi.

– Tuotteen saaminen markkinoille, eli nopeamman ja halvemman siedätyshoidon tarjoaminen allergikoille, vie noin 5–10 vuotta, Savolainen sanoo.

Uusimmat

Kotimaa

Kankaan piippuun asennettu antennirypäs herättää harmitusta Jyväskylässä – Keski-Suomen museon amanuenssi: "Eihän se mikään kaunis lisä ole"

Nelostien uudet kameratolpat tulevat harkiten paikoille, joissa onnettomuusriski on suuri

Myrskytuuli katkaissut sähköt sadoilta ihmisiltä Keski-Suomessa, korjaustyöt jatkuvat iltaan – "Odotettua parempi tilanne"

Keskusta haluaa kotiapua lapsiperheille sekä joustoa perusturvan tilkkutäkkiin

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa

Valtralla pääsee lokakuussa pikatyöhaastatteluun – yhtiö hakee yhteistyöllä osaajia traktorituotantoon

Kirkkopuiston pysäköintilaitoksen rakennusluvat vetämään ensi viikolla – katso näyttävistä havainnekuvista, miten kiistelty parkkiluola muuttaa keskustaa

Keskusta purkaa suuttumustaan hallituskumppani kokoomukseen Soini-jupakassa – Sipilän mukaan keskustasta on luotu iljettäviä mielikuvia

Pääministeri Juha Sipilä Jyväskylässä: Keskusta maalattiin arvonurkkaan luottamusäänestyskeskustelun yhteydessä

Jäikö pakastin tyhjäksi kesän herkuista? – Paviljongilla järjestettäviltä Wemmin markkinoilta saa lähiruokaa ja käsitöitä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.