Suomessa yli miljoona tapaturmaa vuosittain – tänään vietetään teemapäivää

Tapaturmapäivä perjantaina 13. tammikuuta kannustaa jälleen kiireettömyyteen.

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Maamme tapaturmakuolleisuus on Euroopan korkeimpia. Toissavuonna Suomessa kuoli tapaturman seurauksena 2 476 ihmistä. Yleisimmin syynä oli kaatuminen tai putoaminen. Suurin osa kuolemaan johtaneista tapaturmista sattui kotona ja vapaa-ajalla.

Perjantaina 13. tammikuuta vietetään Tapaturmapäivää teemalla hopulle loppu. Kampanja muistuttaa kiireen ja stressin vaikutuksesta tapaturmien syntyyn niin kotona, töissä kuin liikenteessä. Samalla teemapäivä kannustaa jokaista hidastamaan hetkeksi tahtia.

Kiire heikentää keskittymiskykyä ja lisää riskinottoa. Sosiaali- ja terveysministeriö neuvoo, että kiireestä johtuvia tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi riittävillä yöunilla sekä arjen suunnitelmallisuudella, kuten varaamalla tarpeeksi aikaa asioiden hoitamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen. Kiireettömyyttä voi harjoitella muun muassa tietoisesti pysähtymällä, ennakoimalla ja jakamalla vastuuta niin töissä kuin omassa lähipiirissä.

– Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen niin töissä kuin vapaa-ajalla on tärkeä osa kiireen hallintaa, muistuttaa neuvotteleva virkamies Pirjo Lillsunde.

Tapaturmapäivää on vietetty vuodesta 1995.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.