Suomesta saa Euroopan halvinta kurkkua: muun muassa koulujen talviloma sai hinnan putoamaan – sipuli sen sijaan on nyt kallista

Kaupassa kävijät ovat viime aikoina kummastelleet kurkun edullisuutta. Kotimaista kasvihuonekurkkua saattaa etenkin kampanjoiden aikana saada jopa yhden euron kilohinnalla.

– Suomessa on nyt Euroopan halvin kurkku, vahvistaa Kauppapuutarhaliiton vihannesjaoston puheenjohtaja Toni Tanner.

Yksittäistä syytä ei ole, vaan hintaan vaikuttaa useampi asia.

– Kun puhutaan tuoretuotteesta, jota tuotetaan joka päivä ja jota ei voi varastoida, niin hetkittäin tarjonta ylittää kysynnän. Silloin markkinoiden täytyy reagoida. Kurkku on sille kaikkein herkin.

Kurkun hintaan ovat viime viikkoina vaikuttaneet muun muassa koulujen hiihtolomat. Loma-aikoina vihannesten kulutus laskee yleensä hetkellisesti, kun niitä ei käytetä koulukeittiöissä.

– Kun on yksikin hiljainen viikko ja päiväntuore tuote, niin siitä se yhtälö syntyy, Tanner tiivistää.

– Eikä aurinkoakaan pidä väheksyä. Kun kevättä kohti mennään, niin satotasot ovat piirun verran nousseet.

Perinteisesti näihin aikoihin vuodesta on ulkomainen kurkku vaihtunut kaupoissa kotimaiseen, mutta ympärivuotisen tuotannon lisääntymisen ansiosta kotimaista kurkkua on nyt saatavana läpi talven.

Myös viljelymäärät ovat kasvaneet, joten kurkun hinta pysynee alhaalla tulevaisuudessakin.

Vanha ”viidakon” sanonta tietää, että sipulin kilohinnan nousu tarkoittaa talven taittumista. Onko näin?

– Eivät sipulin hinnat hirveitä harppauksia tee, tyrmää siilinjärveläinen Pekka Vehviläinen, jonka yritys on Suomen suurin sipulin alkutuottaja.

Toki sipuli on kalliimpaa keväällä kuin syksyllä. Se johtuu muun muassa suurista varastointikustannuksista: säilyvyyden vuoksi ilmaa täytyy kierrättää varastossa päivittäin.

– Ja painohävikki on aikamoista. Kymmenen kilon säkissä on keväällä monta litraa enemmän sipuleita kuin syksyllä.

Tänä talvena sipulin hintoja on kautta linjan nostanut viime kesän kuivuus, jonka vuoksi koko Euroopassa on noin miljardin kilon vaje. Myös Suomessa sipulisato jäi huomattavan niukaksi.

– Koko on pienempi, mutta toisaalta laatu on parempi. Sitä edellinen kesä oli kylmä ja sateinen, jolloin kasvusto jäi suurelta osin tuleentumatta ja säilyvyys oli sen takia paljon huonompi, Vehviläinen havainnollistaa eri vuosien eroja.

Takavuosina selvittiin hänen mukaansa lähes poikkeuksetta vanhalla sipulisadolla uuteen satoon asti, mutta viime vuosina kasvitaudit ovat aiheuttaneet sen, että kotimainen sipuli on loppunut kaupoista touko–kesäkuussa. Niukan sadon vuoksi tänäkin keväänä jouduttaneen ennemmin tai myöhemmin turvautumaan ulkomaisiin sipuleihin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .