Suomesta tulee avaruusvaltio

Suomi saa ensimmäisen satelliitin vielä kuluvan vuoden aikana. Viestintävirasto kertoo myöntäneensä Aalto-yliopistolle radioluvan, joka oikeuttaa käyttämään radiolähetintä Aalto-1-satelliitissa.

Aalto-1 on suunniteltu ja rakennettu pääosin opiskelijavoimin yliopistossa. Se on määrä laukaista avaruuteen tämän vuoden lopulla, minkä myötä Suomesta tulee avaruusvaltio.

Kyseessä on piensatelliitti, joka painaa vain neljä kiloa. Se lähetetään kiertämään maapalloa napojen läheltä kulkevalla radalla noin 600 kilometrin korkeudessa.

Satelliitti vie avaruuteen testattavaksi uusinta suomalaista teknologiaa, kuten VTT:n rakentaman kaukokartoituskameran. Mukaan lähtee myös Ilmatieteen laitoksen rakentama sähköpurjelaite sekä säteilymittari, jonka ovat rakentaneet Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat.

Viestintävirastosta kerrotaan, että satelliitin taajuuksien käyttö edellytti maailman kattavaa hyväksymismenettelyä, koska lähetys saattaisi häiritä muita radioasemia. Asiasta käyty kirjeenvaihto ja taajuuksien rekisteröinti kesti 16 kuukautta. Radiolupa on voimassa viisi vuotta.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylän yliopiston Neittaanmäestä tuli UNESCO-professori – Tavoitteena tutkia, miten suomalaista digiosaamista voitaisiin hyödyntää kehittyvissä maissa

Uudet superkamerat asennetaan Keski-Suomen teille aikaisintaan maaliskuussa – tänne ne tulevat

Touko Aalto lensi katuun juoksulenkillä ja loukkasi jalkansa – ihmettelee ihmisten välinpitämättömyyttä

Kuokkalan vesijohtovuodon korjaus kestää koko päivän – Keskisentielle järjestetään väliaikainen vedenjakelu

Ilmavoimien lentokone ja pelastuslaitoksen drone olivat vaarassa törmätä Valkeakoskella alkukuussa – Onnettomuustutkintakeskus aloittaa tutkinnan

Pääkaupunkiseudun ulkopuolinen Suomi tyhjenee odotettua nopeammin seuraavien 20 vuoden aikana

Uusi ennuste: Jyväskylä viiden nopeimmin kasvavan kaupunkiseudun joukossa vuonna 2040 – "Suhteellinen asemamme Suomessa vahvistuu"

Sipoon murhatutkinta sai sinetin – epäilty teki itsemurhan kesällä poliisioperaation aikana

Parkanossa löytyi ruumis metsiköstä – Puolustusvoimilta pyydetty virka-apua, sotilaspoliisit vartioivat tutkintapaikkaa

Tulipalo ajoi perheen pihalle pakkaseen Uudessakaarlepyyssä – mukana kolme lasta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.