Suomesta tulee avaruusvaltio

Suomi saa ensimmäisen satelliitin vielä kuluvan vuoden aikana. Viestintävirasto kertoo myöntäneensä Aalto-yliopistolle radioluvan, joka oikeuttaa käyttämään radiolähetintä Aalto-1-satelliitissa.

Aalto-1 on suunniteltu ja rakennettu pääosin opiskelijavoimin yliopistossa. Se on määrä laukaista avaruuteen tämän vuoden lopulla, minkä myötä Suomesta tulee avaruusvaltio.

Kyseessä on piensatelliitti, joka painaa vain neljä kiloa. Se lähetetään kiertämään maapalloa napojen läheltä kulkevalla radalla noin 600 kilometrin korkeudessa.

Satelliitti vie avaruuteen testattavaksi uusinta suomalaista teknologiaa, kuten VTT:n rakentaman kaukokartoituskameran. Mukaan lähtee myös Ilmatieteen laitoksen rakentama sähköpurjelaite sekä säteilymittari, jonka ovat rakentaneet Helsingin yliopiston ja Turun yliopiston opiskelijat.

Viestintävirastosta kerrotaan, että satelliitin taajuuksien käyttö edellytti maailman kattavaa hyväksymismenettelyä, koska lähetys saattaisi häiritä muita radioasemia. Asiasta käyty kirjeenvaihto ja taajuuksien rekisteröinti kesti 16 kuukautta. Radiolupa on voimassa viisi vuotta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.