"Suomi 100 -nuotiossa" poltetaan videolla kasa Suomen lippuja – Helsingin poliisi tutkii itsenäisyyspäivänä varastettujen lippujen kohtaloa

Suomen lipun häpäiseminen on lain mukaan rikos.

Helsingin poliisi käynnistää esiselvityksen itsenäisyyspäivänä Helsingin Lauttasaaresta varastetuista useista Suomen lipuista. Netissä leviää anarkistien tiedotuskanavaksi profiloituneella takku.net-sivustolla julkaistu Suomi 100 -nuotio -niminen video, jossa poltetaan muun muassa yli 30 Suomen lippua. Saatesanoina kerrotaan, että nuotio on rakennettu saloista vapautetuista lipuista ja muutamasta banderollista. Poliisi on videosta tietoinen ja pyrkii selvittämään, ketkä ovat teon taustalla ja ovatko videon liput Lauttasaaresta vietyjä lippuja.

Päivystävä komisario Patrik Karlsson Helsingin poliisilaitokselta kertoo, että kyse on verrattain harvinaisesta tapauksesta.

– Muistelisin, että joissain tilaisuuksissa on poltettu yksittäisiä lippuja, mutta vastaavaa useiden lippujen tuhoamista en muista, Karlsson sanoo STT:lle.

Poliisi lähti itse selvittämään tapausta julkisuudessa liikkuneiden tietojen pohjalta. Yhteensä 26 kadonneesta lipusta kertoi ensimmäisenä Yle Huvudstadsregionen. Poliisin selvitykset ovat vielä alustavassa vaiheessa, mutta Karlssonin mukaan rikosnimikkeitä ovat luultavasti epäilty varkaus ja epäilty Suomen lipun häpäiseminen, josta voidaan lain mukaan tuomita sakkoihin.

– Kun on näin monesta lipusta kyse, ei ehkä ole enää kyse näpistyksestä, Karlsson kertoo.

Hän ei vielä osannut sanoa, miten tapausta lähdetään selvittämään.

– Tällaisissa tapauksissa tulee yleensä poliisille vihjeitä ja toki voi olla myös valvontakameramateriaalia. Julkaistun videon tutkinta on yksi mahdollisuus, Karlsson sanoo.