Suomi 100 -satelliitin lähtö viivästyi jälleen – kantoraketti ylimääräiseen syyniin

Satavuotiasta Suomea juhlistavan satelliitin laukaisu on jälleen lykkääntynyt. Satelliitin oli määrä lähteä matkaan Yhdysvaltojen Kaliforniasta sunnuntaina illalla, mutta avaruusyhtiö SpaceX päätti siirtää kantoraketin laukaisua sille tehtävien ylimääräisten tarkastusten takia.

Aalto-yliopisto kertoo, että laukaisua yritetään uudestaan aikaisintaan maanantaina.

Satelliittihanketta vetävä Aalto-yliopiston professori Esa Kallio kertoi, että tunnelma on odottava. Sään puolesta maanantain laukaisu näyttää mahdolliselta, kunhan kantoraketti on varmasti lähtökunnossa.

–  Nähtävästi SpaceX on säästä tätä mieltä, kun he pitävät maanantaita mahdollisena päivänä, Kallio sanoi STT:lle.

Satelliitin kehitystyö on tapahtunut Aalto-yliopiston johdolla yhteistyössä Ilmatieteen laitoksen kanssa. Satelliitin on tarkoitus mitata lähiavaruuden avaruussääilmiöitä sekä kuvata muun muassa revontulia ja Suomea. Sen pääsy matkaan on myöhästynyt alkuperäisestä aikataulustaan noin vuoden.

Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun Suomi 100 -satelliitin lähtö lykkääntyy. Satelliittia kuljettavan Falcon 9:n laukaisu siirtyi aiemmin viikolla huonon sään takia. Sitä edellisen kerran laukaisu lykkääntyi myös kantoraketin tarkastusten vuoksi.

Ilmoitus laukaisun lykkäämisestä tuotti pettymyksen myös joukolle avaruusharrastajia, jotka olivat matkustaneet Kaliforniaan seuraamaan raketin lähtöä Vandenbergin ilmavoimien tukikohdasta.

Kallio toivoi, että laukaisu tapahtuisi ainakin ennen kuin Suomi täyttää 101 vuotta itsenäisyyspäivänä.

–  Ettei tarvitse vaihtaa satelliitin nimeä, Kallio naureskeli.

Kyydissä kymmeniä satelliitteja

Falcon 9 on viemässä kiertoradalle kaikkiaan 64 piensatelliittia, joiden takana on 34 eri organisaatiota 17 maasta.

–  Emme ole ainoita, jotka odottavat tätä laukaisua, 64 ryhmää on samassa veneessä, Kallio sanoi.

Tämä on suurin määrä satelliitteja, joita on laukaistu samalla kertaa avaruuteen Yhdysvalloista. Suomi 100 -satelliitin lisäksi mukana lennolla on myös Aalto-yliopiston satelliittihankkeesta syntyneen yhtiön toinen tutkasatelliitti.

Satelliitit lasketaan kiertoradalle 575 kilometrin korkeudessa, ja ne lähtevät kiertämään maapalloa radalla, joka kulkee lähes napojen ylitse. Suomi 100 -satelliitti pääsee aloittamaan taivalluksensa noin 4,5 tuntia laukaisun jälkeen.

–  Vältetään törmäyksiä, kun ripotellaan sinne yksi kerrallaan, Kallio kuvasi pienten satelliittien lähtöjärjestystä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.