Suomi ei aio edistää lentoveron käyttöönottoa EU:n puheenjohtajamaana, mutta tulevan komission asialistaan voidaan vaikuttaa

Suomi ei aio tänään alkaneen Euroopan unionin puheenjohtajuuskautensa aikana edistää lentoveron käyttöönottoa EU:n tasolla, kertoo elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.).

–  Kun Suomi on puheenjohtaja, niin Suomi koettaa hoitaa asiat kasaan eikä tuo omia avauksia sinne. Omat uudet avaukset täytyy tehdä aikaisemmin, Kulmuni sanoi toimittajille työ- ja elinkeinoministeriön tilaisuudessa Helsingissä.

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että Suomi tukee päästökaupan laajentamista kaikkiin lentoliikenteen ilmastoon vaikuttaviin päästöihin. Vaihtoehtoisesti voidaan selvittää lentopolttoaineen veron tai lentomaksun käyttöönottoa EU:n laajuisesti tai maailmanlaajuisesti, ohjelmassa linjataan.

Työministeri Timo Harakan (sd.) mukaan ei pidä ajatella, että puheenjohtajuuskausi olisi tilaisuus, jonka aikana Suomi pyrkisi junttaamaan omia tavoitteitaan eteenpäin EU-tason päätöksenteossa.

–  Kyllä se on hirveän paljon hienovaraisempaa viedä omia tavoitteitaan yleiseen keskusteluun.

EU-maiden ministereitä tällä viikolla Helsinkiin

Harakan ja Kulmunin mukaan väistyvällä EU-komissiolla ei ole enää isoja lakihankkeita jäljellä, joten Suomelle aukeaa unionin puheenjohtajamaana mahdollisuus vaikuttaa seuraavan komission asialistaan.

–  Me pystymme kuuden kuukauden ajan melko lailla vapaasti määrittelemään sen, mistä puhutaan ja mihin keskitytään, Harakka sanoi.

–  Se, mitä jäsenmaat tilaavat (seuraavalta) komissiolta on se, mihin me voimme nyt vaikuttaa.

Harakan mukaan Suomen iso viesti on vahvistaa eurooppalaisten itsetuntoa muun muassa osaamisen ja innovaatioiden suhteen. Kysymys on hänen mukaansa siitä, onko koko Euroopalle yhtä itsestään selvää kuin Suomelle, että menestys ja kilpailukyky perustuvat osaamiseen ja innovaatioihin.

–  Vai onko niin, että meillä on edelleen Euroopassa sen tyyppistä ajattelua, että esimerkiksi omia markkinoita suojaamalla tai eri tavalla valtion tuilla varmistetaan lyhytnäköisesti se, että tässä pärjäillään.

Tällä viikolla Harakka ja Kulmuni johtavat Helsingissä pidettävää epävirallista EU-maiden kilpailukykyministereiden kokousta. Torstaina ministerien kokous keskittyy tutkimukseen, ja perjantaina käsitellään EU:n muun muassa sisämarkkina-asioita.

Loppuvuoden ajan kestävän Suomen puheenjohtajuuskauden aikana järjestetään kaikkiaan kuusi epävirallista ministerikokousta Helsingin Finlandia-talossa. Epävirallisissa kokouksissa käydään keskustelua ajankohtaisista EU-asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.