Suomi harkitsee joukkojen lisäämistä Afganistanissa

Suomi on lähettänyt operaatioon noin 30 henkeä, jotka ovat enimmäkseen kouluttajia.

Suomi harkitsee Yhdysvaltojen pyyntöä kasvattaa joukkojen määrää Afganistanin kriisinhallintaoperaatiossa. Puolustusministeri Jussi Niinistön (sin.) mukaan ulkopoliittinen johto suhtautuu asiaan myönteisesti.

Suomi on lähettänyt operaatioon noin 30 henkeä, jotka ovat enimmäkseen kouluttajia. Suomen nykyinen mandaatti antaisi mahdollisuuden nostaa määrän 40:een. Tätä suurempi määrä vaatisi käsittelyn eduskunnassa.

Naton puolustusministerit päättivät torstaina, että sotilasliitto nostaa maassa olevien joukkojen määrän nykyisestä 13 000:sta 16 000:een.

Naton puolustusministerien kaksipäiväinen kokous päättyi Afganistan-osuuteen, johon myös Suomi oli kutsuttu.

Suomi on saanut muiden maiden tavoin Yhdysvalloilta pyynnön lisätä joukkojen määrää, ja asia oli esillä myös puolustusministeri James Mattisin Suomen-vierailulla.

Niinistö kertoi kokouksessa Suomen jatkavan ainakin nykyisellä 30 hengellä mutta tarkastelevan mahdollisuuksia kasvattaa määrää.

– Kyllä näin olen tulkinnut, että Suomen ulkopoliittisessa johdossa on nimenomaan tahtoa lisätä sitä jonkin verran, mutta kuinka paljon, on vielä kysymys, Niinistö kertoi kokouksen jälkeen.