Suomi havittelee miljardeja Kiinan lumilta ja jäiltä – Suurvalta haluaa jättiläiseksi jääkiekossa ja hiihdossa, ja me voimme auttaa

Viikon kuluttua Kiinaan matkustaa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja monikymmenhenkinen delegaatio mukanaan ulkomaankauppaministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ja urheiluministeri Sampo Terho (sin.).

Niinistö ja Kiinan presidentti Xi Jinping avaavat viikon päästä maanantaina maiden välisen talviurheiluvuoden. Sen tavoitteena on viedä Kiinaan muun muassa valmennusta, talvikisojen järjestämiskokemusta sekä monenlaista lumeen ja jäähän liittyvää liiketoimintaa.

Jos hyvin käy, Kiina saa yhteistyön ansiosta mitaleja jo vuoden 2022 talviolympialaisissa, jotka pidetään Pekingissä ja sen lähiseuduilla. Suomeen kumppanuuden toivotaan tuovan kiinalaisia talvituristeja.

Ja rahaa. Bisnespotentiaali on huikea. Kiina satsaa esimerkiksi pohjoismaisiin hiihtolajeihin ja jääkiekkoon miljardeja euroja. Maahan ollaan rakentamassa yli 2 000 uutta jäähallia ja 800 hiihtokeskusta. Kiinan tavoitteena on saada lähivuosina 300 miljoonaa uutta talviurheiluharrastajaa.

Maiden yhteistyö jatkuu teemavuoden jälkeenkin, yli olympialaisten.

Suomi on haistanut mahdollisuuden

Valtiojohdon Pekingin-matka on yksi merkki siitä, että Suomi on haistanut mahdollisuutensa. Business Finland (entinen Finpro ja Tekes) loi viime vuonna talviurheiluklusterin (Finnish Winter Sports Cluster) edistämään alan liiketoimintaa.

− Kiina ymmärtää, että menestyäkseen talviurheilu pitää laajentaa kansan syviin riveihin. Tässä lapset ja nuoret ovat keskeisessä asemassa. Koulujen liikuntatunteja halutaan kehittää laaja-alaisesti. Näin ollen on helppo ymmärtää, että Kiina jatkaa talviurheiluun panostamista vuoden 2022 olympialaisten jälkeenkin, klusterin johtaja Petri Tulensalo Business Finlandista sanoo.

Tavoitteiden saavuttamiseksi Kiina tarvitsee eri lajeihin koulutus- ja valmennusosaamista, kunnollisia välineitä, uusia liikuntapaikkoja sekä vanhojen päivitystä.

− Suomesta löytyy tätä tarjontaa ja osaamista. Klusteri on saavuttanut nopeasti aseman Suomen virallisena toimijana ja kokoavana voimana myös Kiinassa. Useamman eri toimialan poikkileikkaava toimintamalli tuo suomalaisten yritysten tarjonnan yhteen.

Tulensalon mukaan juhlavuoden vahvaa näkyvyyttä Kiinassa ei voi rahalla ostaa. Se perustuu Suomen ja Kiinan pitkään ja vahvaan diplomaattisuhteeseen, jota Kiinassa arvostetaan.

Suomesta valmentajia ja Kiinasta urheilijoita

Klusterissa on mukana yritysten lisäksi urheiluseuroja ja kaupunkeja. Pekingin-reissulle lähtee esimerkiksi Lahden johto. Lahti on solminut ystävyyskaupunkisopimuksen Zhangjiakoun kanssa. Pekingistä parisataa kilometriä Suomeen päin sijaitsevassa kaupungissa järjestetään olympialaisten hiihtolajit.

Lahdellakin on toiveena liikennettä kumpaankin suuntaan. Suomesta Kiinaan suuntaa esimerkiksi valmentajia ja suksialan yrityksiä, tännepäin taas turisteja ja urheilijoita.

Entisen mäkihypyn huippuvalmentajan Jani Klingan JK Pro Coaching -yrityksen ja Zhangjiakoun maakuntahallinnon kesken on solmittu valmennussopimus. Maastohiihdon treenaus alkaa jo tässä kuussa. Myöhemmin mukaan tulevat mäkihyppy ja yhdistetty.

− Toiminta keskittyy alkuvaiheessa vahvasti Zhangjiakoun Youth Olympic Schooliin ja heidän nuoriin oppilaisiin, joiden päivittäisestä valmennuksesta vastaan yhdessä apuvalmentajien kanssa. Urheilijoiden valmennus tapahtuu alkuun Kiinassa ja myöhemmin myös Lahdessa, torstaina Kiinaan matkustava Klinga kertoo.

Faktat: Suomen ja Kiinan talviurheiluhanke

Talviurheiluvuosi avataan viikon kuluttua Pekingissä.

Avaajina presidentit, mukana ministereitä ja kymmeniä yrityksiä.

Kiinan tavoitteena menestyä talviolympialaisissaan 2022 ja niiden jälkeen.

Suomi vie Kiinaan mm. valmennusta, kisaosaamista ja urheiluvälineitä.

Suomi toivoo Kiinasta talvituristeja.

Kiinan tavoitteena on 300 miljoonaa uutta harrastajaa, 2000 jäähallia ja 800 hiihtokeskusta.

Bisnespotentiaali liikkuu miljardeissa euroissa. Business Finland perusti viime vuonna liiketoiminnan edistämiseksi talviurheiluklusterin, johon kuuluu viitisenkymmentä yritystä, kaupunkia, urheiluseuraa yms.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .