Suomi isännöi asiantuntijakokousta Itämeren lentoturvallisuudesta

Ilkka Kanerva: Tällä saadaan kovaa maata jalkojen alle.

Suomessa järjestetään tänään kansainvälinen asiantuntijakokous lentoturvallisuudesta Itämeren alueella. Paikalle on kutsuttu kaikkien Itämeren maiden edustajat. Lisäksi kokoukseen osallistuu edustajia muun muassa Natosta, Euroopan lennonvarmistusjärjestöstä Eurocontrolista ja kansainvälisestä siviili-ilmailujärjestöstä ICAO:sta.

Yhtenä aiheena kokouksessa on presidentti Sauli Niinistön aloite transpondereiden eli tunnistuslaitteiden käytöstä sotilasilmailussa.

Trafin johtavan asiantuntijan Kari Siekkisen mukaan esillä ovat myös hyvien toimintatapojen ohjeistaminen ja lentosuunnitelmien teko. Hänen mukaansa kokousta on pohjustettu Naton ja Venäjän neuvostossa.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov on ottanut Niinistön transponderialoitteen esille viime aikoina pariinkin otteeseen. Muun muassa Münchenin turvallisuuskonferenssissa toissa viikolla Lavrov valitti, ettei aloite ole edennyt Naton vastustuksen vuoksi.

Konferenssiin osallistuneen presidentti Niinistön mukaan Nato ja pääsihteeri Jens Stoltenberg ovat suhtautuneet lentoturvallisuusaloitteeseen hyvin rakentavasti.

Siekkinen johtaa ICAO:n Itämeri-työryhmää, jonka suositusten toteutumista ja vaikutuksia torstain kokouksessa arvioidaan.

"Kovaa maata jalkojen alle"

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) pitää myönteisenä, että Itämeren lentoturvallisuutta koskevia asioita ja Niinistön aloitetta lähestytään asiantuntijoiden näkökulmasta.

– Tällä saadaan vähän niin kuin kovaa maata jalkojen alle. Tämä on hyvä myös siinä katsannossa, ajatellen Euroopan jännitettä tällä hetkellä, että ymmärtääkseni pöydän ympärillä on sekä itää että länttä, Kanerva arvioi.

Hänen mukaansa Itämeren lentoturvallisuus on aihe, jolle on hänen kokemuksensa mukaan kysyntää sekä idässä että lännessä. Kokouksella voidaan myötävaikuttaa paitsi lentoturvallisuuteen myös ylipäänsä Itämeren alueen vakauteen.

– Jos Suomi kykenee edesauttamaan molempia näkökulmia, onhan se monella tapaa myönteinen vaikutuksiltaan.