Suomi jättäytyi EU:n uuden avioerolainsäädännön ulkopuolelle

EU:n oikeusministerit hyväksyivät unionin uuden avioerolainsäädännön perjantaina Brysselissä, mutta poikkeuksellisesti laki ei tule voimaan Suomessa.

Lainsäädäntö tulee voimaan vain 14 jäsenmaassa, jotka ovat mukana niin sanotussa tiiviimmän yhteistyön mekanismissa. Siinä vähintään yhdeksän EU-maan joukko voi lähteä etenemään tärkeäksi katsomassaan asiassa.

Päätöstä avioeroyhteistyöstä on pidetty historiallisena, sillä nyt unionissa toteutetaan ensimmäisen kerran Lissabonin sopimuksen mahdollistamaa tiivistettyä yhteistyötä.

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr.) on perustellut poisjättäytymistä sillä, että Suomi ei halua joutua noudattamaan suomalaiselle kulttuurille vieraita piirteitä avioeroissa. Oikeusistuimissa olisi esimerkiksi saatettu joutua kuulemaan todistajia ja arvioimaan, kenen syy oli, että avioliitto hajosi.

Suomen ohella yhteistyöryhmästä jäivät pois myös muun muassa Ruotsi, Tanska, Viro, Britannia ja Hollanti.

EU:n uusi avioerolainsäädäntö koskee eri maista tulevien tai eri maissa asuvien puolisoiden avioerotapauksia. He voivat vastedes itse päättää, kumman maan avioerolainsäädäntöä haluavat noudattaa.

Lailla halutaan vähentää oikeudenkäyntipaikkaa koskevaa keinottelua sekä suojata heikommassa asemassa olevia puolisoja joutumasta altavastaajiksi oikeudenkäynneissä Tuomioistuimet päättävät yhteisten sääntöjen mukaisesti, minkä maan lakia sovelletaan, jos puolisot eivät pysty sopimaan siitä keskenään.

EU:ssa solmituista avioliitoista noin 13 prosenttia on kansainvälisiä, samoin avioeroista noin 13 prosenttia on kansainvälisiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.