Suomi on jäänyt jopa viisi vuotta jälkeen kierrätystavoitteesta

Kansallisen tavoitteen mukaan pitäisi kierrättää yhdyskuntajätteestä Suomessa jo puolet ensi vuonna. Tällä hetkellä vasta noin 35 prosenttia kierrätetään. 

Jätelaitosyhdistyksen toimitusjohtaja Markku Salo ennakoi, että kierrätystavoitteeseen ylletään Suomessa vasta vuosien päästä.

– Veikkaan, että siihen voi mennä viisikin vuotta. Realismia voisi olla, että vuonna 2020 puolet yhdyskuntajätteestä kierrätetään, Salo sanoo.

Hän korostaa, että pelkkä kierrätettävän tavaran kerääminen ei vielä riitä, vaan kierrättämisen lisääminen vaatii myös investointeja uusia käsittelylaitoksia, joissa jätteestä jalostetaan uuden materiaalin valmistamiseen kelpaavaa materiaalia.

Suomessa tulee ensi vuoden alussa voimaan orgaanisen ja biohajoavan yhdyskuntajätteen kaatopaikkakielto. Käytännössä se tarkoittaa, että nyt kaatopaikalle vietävä yhdyskuntajätteen sekajäte viedään jätteenpolttolaitoksiin. Tällä hetkellä tuota jätettä viedään sekä polttolaitoksiin että kaatopaikoille.

– Kaatopaikkakielto voi olla se ratkaiseva tekijä, joka ohjaa jätteitä paremmin kierrätykseen. Eli tässä tullaan vähän Ruotsin perässä, jossa kierrätysmäärät ovat lisääntyneet, vaikka samaan aikaan on ollut jätteen polttoa, kommentoi ryhmäpäällikkö Tuuli Myllymaa Suomen ympäristökeskus Sykestä.

Hän korostaa ennestään tuttujen ohjeiden pätevän kierrättämisessä edelleen.

– Suomen kierrätystavoitteeseen pääsy ratkeaisi sillä, että jokainen meistä innostuisi oikein tehokkaasti lajittelemaan kaiken muovin, metallin, lasin, pahvin ja keräyspaperin, Myllymaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ruokaa heitetään roskiin yli miljardi tonnia vuodessa – näin hävikkiä voi vähentää