Suomi on kiinnostunut Ranskan aloitteesta saada joukkoja liikkeelle nykyistä nopeammin

Suomi on kiinnostunut osallistumaan Ranskan tekemään eurooppalaiseen interventioaloitteeseen. Asiasta linjasi presidentin johtama hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta, joka keskusteli perjantaina myös Ranskan ja Suomen kahdenvälisestä puolustusyhteistyöstä.

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin viime syksynä tekemä aloite ei sisällä uusien nopean toiminnan joukkojen perustamista. Hankkeen ajatuksena on tehostaa mukana olevien maiden toimintakykyä ja nopeuttaa niiden omien joukkojen liikkeelle saamista esimerkiksi evakuoimaan kansalaisia luonnonkatastrofin keskeltä.

Hankkeeseen liittyi kesäkuun lopulla ensi vaiheessa yhdeksän EU:n ja Naton jäsenmaata. Mukana ovat Ranskan lisäksi Saksa, Belgia, Britannia, Tanska, Hollanti, Viro, Espanja ja Portugali.

Interventioaloite ei ole osa EU:n pysyvää rakenteellista puolustusyhteistyötä (PRY). Macronin hankkeessa mukana olevista maista Britannia jättää EU:n ensi keväänä eikä Tanska ole tällä hetkellä mukana unionin puolustusyhteistyössä.

"Britannia halutaan pitää mukana"

Suomi on jo jonkin aikaa selvittänyt osallistumista Ranskan aloitteeseen. Kiinnostuksesta linjattiin nyt vain muutamia päiviä ennen Macronin ensi viikolla alkavaa Suomen-vierailua. Ranskan puolustusministeri Florence Parly puolestaan kävi Helsingissä aiemmin tällä viikolla.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mukaan Macronin puheessaan Sorbonnessa syyskuussa 2017 tekemän aloitteen tarkka sisältö on ollut pitkään jossain määrin epäselvä.

Tiilikainen näkee aloitteen taustalla muun muassa sen, että Ranska kokee EU:ssa aloitetun pysyvän rakenteellisen puolustusyhteistyön liian laajaksi ja hitaaksi toimintamalliksi.

–  Tärkeä tekijä lienee myös halu pitää Britannia mukana puolustusyhteistyössä sen jälkeen kun maa eroaa EU:sta, Tiilikainen arvioi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

Viitasaarelta löytyy erikoinen ja kiehtova veistospuisto – sunnuntaina Tuulensuun puiston veistoksia esitellään ja keskustellaan yhteisöllisyydestä

Karstulassa voit olla entisajan lapsi – Satusivellin -tapahtuma huipentuu torstaina Kruukkilassa

Toivottavasti viikonloppuna tuulee – Keitele Regatta starttaa Äänekoskelta ja maali on Viitasaarella

Jyväskylän yliopisto vaihtoi profiilikuvat sateenkaariväreihin – Pride-tempaus kummastuttaa ihmisiä Tapio Puolimatkan takia

Poika kuristi isäänsä ja vei veitsen kurkulle Muuramessa – tuomittiin ehdollista vankeutta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.