Suomi pääsi Unescon hallintoneuvostoon

Saksa jäi samassa vaaliryhmässä rannalle.

Suomi on valittu YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon 58-jäseniseen hallintoneuvostoon, kertoo Suomen Unesco-edustusto Twitterissä. Suomen kausi hallintoneuvostossa kestää vuoteen 2021.

Valinta tehtiin järjestön yleiskokouksessa Pariisissa. Suomi on ollut järjestön jäsen vuodesta 1956 ja oli hallintoneuvoston jäsenenä viimeksi vuosina 1997–2001 osana pohjoismaista kiertoa. Suomi oli ehdolla neljän maan vaaliryhmässä.

– Suomi valittiin vaaliryhmämme korkeimmalla äänimäärällä (151) hallintoneuvostoon. Myös Portugali (137) ja Turkki (134) valittiin, Saksaa (106) ei, kertoi Suomen Unesco-suurlähettiläs Pekka Puustinen STT:lle.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) näki valinnassa erinomaisen tunnustuksen Suomen vahvalle osaamiselle koulutus- ja maailmanperintökysymyksissä.

Myös ulkoministeri Timo Soini (sin.) oli tyytyväinen.

– Suomi lunasti näköalapaikan järjestössä, joka tekee tärkeää työtä radikalisoitumisen estämiseksi, Soini totesi.

Unescon tehtävä on edistää rauhaa ja turvallisuutta kansainvälisellä yhteistyöllä koulutuksen, tieteen, kulttuurin ja tiedonvälityksen avulla. Unesco ylläpitää myös maailmanperintökohteiden listaa, jonka avulla suojellaan kulttuuri- ja luonnonperintökohteita. Suomesta listalle on otettu muun muassa Suomenlinna, Vanha Rauma ja Merenkurkun saaristo.

Unescon hallintoneuvosto linjaa ja ohjaa järjestön toimintaa joka toinen vuosi pidettävien yleiskokousten välillä. Se valitsee yleiskokoukselle ehdokkaan järjestön pääjohtajaksi neljän vuoden välein. Perjantaina uudeksi pääjohtajaksi nimitettäneen hallintoneuvoston esityksen mukaisesti ranskalainen Audrey Azoulay. Hän seuraa tehtävässä bulgarialaista Irina Bokovaa.

Unescolla on 195 jäsenmaata, mutta jäsenmäärä on hupenemassa, koska Yhdysvallat aikoo vuodenvaihteessa jo toista kertaa erota järjestöstä. Myös Israel on aikeissa lähteä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vesalan leirikeskuksen päärakennus pois käytöstä – syynä sisäilmaongelmat

Marjojen tuonti Venäjältä saattaa loppua tähän syksyyn – matkustajatuonnin kiloleikkuri tulee voimaan jo syyskuun alussa

Tutkija: Helsingissä vieraillut Vladimir Putin lähetti tuttuja viestejä Euroopalle ja Yhdysvalloille

Keskisuomalaisessa päihdekuntoutusyksikössä erikoinen riita: Kokemusasiantuntijan väitetään pukeutuneen moottoripyöräkerhon tunnuksiin, puhuneen raajojen sahaamisesta ja uhkailleen väkivallalla

Venäläismedia kysyi presidenteiltä Yhdysvaltojen ohjuksista ja Itämeren kaasuputkesta

Uutisanalyysi: Suomen asema idän ja lännen välissä korostui jälleen

Tampereen sunnuntaisesta ampumisesta epäilty vangittiin – 20-vuotiasta epäillään tapon yrityksestä

Laukaan villiintyneiden nautojen omistaja: “Eläintenpitokielto oli kova paikka” – Tilalta löytyi keväällä kolme kuollutta lehmää

Vladimir Putin Moskovan mielenosoituksista: Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia – tapaamisessa Sauli Niinistön kanssa esille nousivat myös jätehuolto ja ilmastoasiat

Laukaan nautalauma on yhä karkuteillä – "Ne ovat lähteneet syviin metsiin piiloon"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.