Suomi saa kesällä uuden pääministerin, Katainen lähtee

Jyrki Katainen ei pyri jatkokaudelle kokoomuksen puheenjohtajana. Hän kertoi päätöksestään kokoomuksen eurovaalijuhlissa. Kokoomus saa siis kesällä uuden puheenjohtajan ja Suomi uuden pääministerin.

Katainen sanoi puheessaan myös, ettei asetu ehdolle euro- tai eduskuntavaaleissa. Hän sanoo kuitenkin olevansa kiinnostunut kansainvälisistä tehtävistä esimerkiksi Euroopan komissiossa.

Kataista on ehditty jo sovitella Euroopan kärkipaikoille. Hänestä on veikkailtu muun muassa komission puheenjohtajaa.

Syyksi puheenjohtajuuskisasta jättäytymiselle Katainen sanoi sen, että kokoomuksen pitää saada uusia ihmisiä ja heidän mukanaan uusia ajatuksia. Katainen on johtanut kokoomusta kymmenen vuotta.

- 10 vuotta on hyvin pitkä aika. Minä haluan mennä elämässä eteenpäin, Katainen sanoi.

Uusi puheenjohtaja valitaan puoluekokouksessa kesäkuussa. Katainen totesi, että uusi valittava puheenjohtaja on luonnollisesti myös kokoomuksen ehdokas uudeksi pääministeriksi.

Katainen painotti puheessaan, ettei ole kyllästynyt tai väsynyt. Päällimmäiseksi tunteeksi hän mainitsi haikeuden.

- Tämä on ainoa oikea ratkaisu, Katainen sanoi.

Oppositiopuolue keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on yllättynyt Kataisen ratkaisusta.

Sipilä sanoi aavistelleensa tällaista mahdollisuutta aiemmin, mutta esimerkiksi parin viikon takaisessa hallituksen ja opposition yhteisessä sote-ratkaisussa ei ollut viitteitä Kataisen luopumisesta.

Mahdolliset uudet vaalit ovat Sipilän mukaan täysin hallituksen ja etenkin kokoomuksen käsissä. Hän sanoi illalla, että kysymyksiä hallituksen jatkon osalta on kyllä ilmassa, jos molemmat isot hallituspuolueet päätyvät vaihtamaan puheenjohtajaansa.

Sipilä sanoo tietyllä tavalla ymmärtävänsä Kataisen ratkaisun.

- Kymmenen vuotta puolueen johdossa on pitkä aika. Henkilökohtaisella tasolla on ymmärrettävissä.

Sipilä ei arvioinut tarkkaan vielä sitä, miten Kataisen ratkaisu vaikuttaa hallituksen kevään työskentelyyn. Puolueen puheenjohtajuuskiertue syö tietyllä tavalla ehdokkaiden aikaa, mutta tämähän ei nyt Kataisella ole edessä, Sipilä sanoi. SDP:n Jutta Urpilainen sen sijaan aloittaa oman puheenjohtajuuskisansa maanantaina.

Urpilainen kiittää Kataista hyvästä yhteistyöstä. Urpilainen viestitti STT:lle, että päätökset ovat olleet raskaita, mutta paljon on hänestä silti saatu aikaan, Suomen parhaaksi.

- Välillä on matsattu, mutta aina on kyetty sopimaan, Urpilainen sanoi tekstiviestissä.

Kataisen lähtö pääministerin paikalta vahvistaa valtiovarainministeri Urpilaisen asemaa omassa puheenjohtajakisassaan, arvioi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Soini sanoi illalla, että jos myös hallituksen valtiovarainministeri vaihtuisi, olisi tilanne aika raju ja hallituksen toimintakyky kärsisi.

- Kova uutinen, ilman muuta, Soini sanoi.

Hänestä on liian varhaista arvioida ennenaikaisten eduskuntavaalien tarvetta. Ne olisivat edessä aikaisintaan syksyllä, ja sitä ennen pitää käydä sekä SDP:n puheenjohtajaäänestys sekä EU-vaalit. Hänestä ennenaikaisten eduskuntavaalien mahdollisuutta ei voi kuitenkaan sulkea pois.

Soini sanoo ymmärtävänsä hyvin henkilökohtaisella tasolla Kataisen ratkaisun. Hän ei tiennyt siitä etukäteen, vaan sai kuulla siitä STT:n uutistekstiviestistä.

- Henkilö Kataista vastaan minulla ei ole mitään, ei ole ikinä ollutkaan. Mutta nyt voi kysyä, että onko haaste niin kova, (että pitää lähteä). Ala on kova, tämän huomasi nyt myös puolue, joka julisti olevansa niin fantastinen.

Ainakin yhdelle hallituspuolueiden puheenjohtajista, kristillisdemokraattien Päivi Räsäselle, Kataisen lähtö tuli yllätyksenä. Räsänen kertoo STT:lle, että hän sai tiedon Kataisen lähdöstä viestinä kännykkäänsä kesken omaa tilaisuuttaan, kun Kataisen puhe oli jo alkanut. Hän ei osannut aavistaa ratkaisua ja oli siitä yllättynyt.

Hän sanoo ymmärtävänsä ratkaisun ja haluavansa kiittää Kataista hyvästä yhteistyöstä. Räsänen ei näe tarvetta ennenaikaisille eduskuntavaaleille, sillä hallitusohjelman asioista on sovittu puolueiden, ei henkilöiden kesken.

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö myös kiitti Kataista hänen työstään Suomen hyväksi vihreiden Twitter-tilillä. Niinistö kommentoi, että pääministerinä Katainen on toiminut reilusti ja yhteisiä ratkaisuja etsien.

Risikko: Kokoomuslaiset ymmärtäneet, mutta järkyttyneitä

Orpo harkitsee lähtöä kokoomuksen puheenjohtajakisaan

Perussuomalaisilta vaatimuksia uusista vaaleista

Urpilainen: Hallitusohjelma kestää henkilövaihdokset

Kataisen lähtöpäätös uutisoitiin laajasti maailmalla

Virkkunen ja Stubb harkitsevat puheenjohtajuusehdokkuutta

Urpilainen kiitti Kataista hyvästä yhteistyöstä

Tutkija: Kataisen ero kuluttavasta tehtävästä ei ollut yllätys