Suomi tukee sisärajatarkastusten jatkamista

Itävalta ja Saksa haluavat pidentää määräaikaa, jotta ne voivat hallita paremmin pakolaiskriisiä.

Suomi tukee sisärajatarkastusten jatkamista Schengen-alueella. EU-maiden sisäministerit keskustelevat asiasta Brysselissä huomenna.

Nykyisin sisärajatarkastukset voivat olla voimassa enintään puoli vuotta. Itävalta ja Saksa haluavat pidentää määräaikaa, jotta ne voivat hallita paremmin pakolaiskriisiä.

Saksan määräaika tulee vastaan toukokuussa. EU:ssa valmistellaan muutosta, jolla sisärajatarkastuksia voitaisiin jatkaa kahteen vuoteen asti. Muutosta perustellaan sillä, että Kreikan rajojen vuotaminen on vaarantanut koko Schengen-järjestelmän tulevaisuuden.

Kreikalle on annettu aikaa toukokuuhun asti korjata puutteet rajavalvonnassaan. Ellei näin käy, Suomi tukee ajatusta, että sisärajatarkastuksia voitaisiin pidentää. Hallituksen mukaan näin voitaisiin tehdä rajoilla, joihin Kreikan rajavalvonnan puutteet vaikuttavat.

Suomessa ei ole ryhdytty sisärajatarkastuksiin, mutta Suomi hyötyy Ruotsin ja Tanskan aloittamista toimista. Ne ovat rajoittaneet turvapaikanhakijoiden tuloa Suomeen.

Belgia liittyi eilen sisärajatarkastuksiin turvautuneiden maiden joukkoon. Belgia pelkää, että Pohjois-Ranskaan muodostuneet pakolaisleirit siirtyvät Belgian puolelle. Ranska pyrkii purkamaan leirejä, joiden asukkaat yrittävät päästä kanaalin läpi Britanniaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.