Suomi välttää tiukennetun talousohjauksen

Suomi pääsi jälleen pälkähästä, kun EU:n komissio arvioi, miten hyvin jäsenmaat noudattavat yhteisiä taloussääntöjä. Ennakkovaroituksista huolimatta komissio ei näe tarvetta käynnistää niin sanottua liiallisen alijäämän menettelyä.

Menettely tarkoittaa kiristettyä talousohjausta eli paljon nykyistä tiukempaa raportointivelvollisuutta komissiolle.

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) pitää komission arviota sekä hyvänä että huonona uutisena.

– Hyvä uutinen on se, että ei jouduttu liiallisen alijäämän menettelyyn. Huono uutinen on se, että meillä on edelleen paljon työtä tehtävänä, Stubb sanoi STT:lle.

Suomi on keikkunut EU:n taloussäännöissä raja-alueella jo pidempään. Komission erityishuolena on Suomen kasvava velkasuhde.

Suositetut lääkkeet ovat tuttuja. Suomea patistetaan viemään pikaisesti läpi rakenneuudistukset sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä työmarkkinoilla. Lisäksi kehotetaan lisäämään vähittäiskaupan kilpailua ja edistämään yrittäjyyttä sekä investointien kasvua.

– Suositukset, joita komissio ehdottaa, ovat pitkälti hallituksen talouspolitiikan linjan mukaisia, Stubb sanoi.

 

Pelivara hupenee

 

Suomen julkisen talouden velka suhteessa kansantuotteeseen rikkoi viime vuonna EU-sääntöjen salliman 60 prosentin rajan. Komissio otti kuitenkin arviossaan huomioon huojentavia tekijöitä, kuten suhdannevaihtelut ja turvapaikanhakijoista aiheutuvat kustannukset. Ne painoivat velkasuhteen sallittuihin rajoihin.

Arvioinnin pelivara hupenee koko ajan, sillä velkasuhde näyttää jatkavan lähivuosina kasvuaan. Stubbin mukaan liiallisen alijäämän menettelyyn joutuminen olisi huono signaali.

– Sillä on merkitystä, koska se on myös kansainvälisten luottoluokittajien ja analyytikkojen perusmittari, oikeastaan se kaikkein uskottavin. Komissiota pidetään asiantuntevana analyytikkona yksittäisen jäsenmaan taloustilanteesta.

 

Uskottavuus koetuksella

 

EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen sääntöjen uskottavuus on ollut koetuksella, sillä komission on arvosteltu katsovan läpi sormien isojen jäsenmaiden talousongelmia.

Ranska on saanut toistuvasti lisäaikaa panna budjettivajeensa kuriin. Sakkoja ei ole määrätty toistaiseksi yhdellekään maalle.

Viime aikoina erityistarkkailussa ovat olleet Espanjan ja Portugalin sitkeät budjettivajeet. Komissio lykkäsi mahdollisia sakkoja koskevaa arviota heinäkuuhun. Espanjassa pidetään vaalit kesäkuun lopulla.

– Nyt ei ole taloudellisesti ja poliittisesti oikea hetki, sanoi talouskomissaari Pierre Moscovici Brysselissä.

Stubb sanoo pitävänsä vakaus- ja kasvusopimusta yhä uskottavana.

– Ei komissio näitä suosituksia tai vakaus- ja kasvusopimuksen kriteerejä laadi pahaa pahuuttaan vaan sen takia, että ne ovat suuntaviivoja vastuulliselle talouspolitiikalle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.