Superlatiivien toukokuu oli mittaushistorian lämpimin, helteisin ja aurinkoisin

Toukokuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin ja aurinkoinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Ennätyksiä rikottiin niin keskilämpötilojen, helteiden kuin auringonpaisteen osalta.

Kyseessä oli Suomen mittaushistorian lämpimin toukokuu. Koko maan keskilämpötila oli 11,6 astetta. Tämä ylitti edellisen ennätyksen vuodelta 1963 jopa 0,5 asteella. Toukokuun keskilämpötila oli yleisesti 4–5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Kuun aikana mitattiin myös korkein havaintoasemalla mitattu toukokuun keskilämpötila. Myös hellepäiviä oli enemmän kuin milloinkaan aiemmin toukokuussa. Hellepäiviä, jolloin päivän ylin lämpötila on yli 25 astetta, oli toukokuussa yhteensä 14. Aiempi 12 hellepäivän toukokuuennätys oli vuodelta 1984. Tyypillisenä toukokuuna helle hellii kolmena päivänä.

Suuressa osassa maata toukokuu oli myös ennätyksellisen aurinkoinen. Etelä- ja Keski-Suomessa paistetta kertyi 350–400 tuntia, eli monin paikoin yli 100 tuntia tavanomaista enemmän.

Maalis-toukokuu oli tavanomaista vähäsateisempi suuressa osassa Suomea. Maan lounais- ja pohjoisosassa yhtä kuiva kevät toistuu Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Itä-Suomessa satoi liki tavanomaisen kevään tapaan.

Toukokuussa satoi suuressa osassa Suomea vain kuukauden ensimmäisinä päivinä, minkä takia sateeton jakso venyi poikkeuksellisen pitkäksi, etelässä ja lännessä neljän viikon pituiseksi.

Toukokuun ylin lämpötila oli tänä vuonna 29,6 astetta. Se mitattiin 15. toukokuuta Kemiössä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Kouvolan Utissa. Ylimmän lämpötilan osalta ennätys jäi yhä vuodelle 1995, jolloin Lapinjärvellä yllettiin toukokuun lopussa 31 asteen hellelukemaan.

Toukokuussa polskittiin ennätyslämpimissä vesissä

Järvien vedet olivat toukokuussa paikoin ennätyslämpimiä. Erityisesti Etelä-Suomessa vesien lämpötila nousi osin toukokuun ennätyslukemiin, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Lämpimimmillään vedet olivat joillain alueilla toukokuussa lähellä viime kesän lämpimimpiä mittausarvoja. Esimerkiksi Näsijärvellä toukokuussa mitattu 20,5 astetta oli Syken mukaan korkeampi kuin koko viime kesän maksimi kyseisellä asemalla.

Yleisesti vedet lämpenivät toukokuussa useita asteita keskiarvoja korkeammalle, monin paikoin etelässä lähelle 20 astetta.

Kuukauden lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja länsiosan järvillä yleisesti 13–18 astetta, maan keski- ja itäosassa sekä Kainuussa pääosin 10–15 astetta sekä Lapissa alle 12 astetta. Lukemat ovat yleisesti 1–5 astetta ajankohdan tavanomaisia korkeampia, Syke tiedottaa.

Lämmin pintavesikerros on kuitenkin vielä ohut.

Metsät ovat yhä roihualttiita

Metsäpalovaroitus on yhä voimassa liki koko maassa, varoittaa Ilmatieteen laitos.

Kuivuuden takia metsäpalojen vaara on ilmeinen. Tuulisella säällä palot voivat levitä erittäin nopeasti. Vaikka yksittäisiä sadekuuroja liikkuu lännestä Suomen yli itään, jatkuu maastopalotilanne Ilmatieteen laitoksen mukaan vaikeana.

Metsäpalovaarasta varoitetaan tänään koko maassa lukuun ottamatta Utsjokea, Inaria ja Savukoskea. Suurimmassa osassa Suomea pelastuslaitokset tiukensivat avotulenteon kieltoa jo keskiviikkona.

Sää jatkuu melko lämpimänä koko maassa.

Merialueilla voimassa on varoitus mahdollisesti vaarallisesta tuulesta Suomenlahdella, Selkämerellä, Merenkurkussa ja Perämerellä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .