Supo: Ulkoministeriöön vuonna 2013 kohdistuneen laajan verkkovakoilun tutkinta on keskeytetty

Ulkoministeriöön vuonna 2013 kohdistuneen laajan verkkovakoilun tutkinta on keskeytetty, kertoo suojelupoliisi (supo).

–  Kyse on siitä, että rikosepäilyä ei ole voitu kohdistaa kehenkään yksittäiseen henkilöön, eikä nyt ole saatavissa sellaista lisäselvitystä, joka vaikuttaisi asiaan, sanoo STT:lle supon virkaa tekevä viestintäpäällikkö Minna Passi.

Kyse on kahdesta erillisestä tapauksesta, joissa molemmissa on epäilty valtiollisia toimijoita. Supo ei tarkemmin kommentoi, minkä valtioiden on epäilty olleen vakoilun takana.

–  Jo vuonna 2014 on kerrottu, että esitutkinnassa on onnistuttu pääpiirteittäin selvittämään ulkoministeriöön kohdistuneet tietomurrot, Passi sanoo.

Passin mukaan tapausta on supossa tutkittu aktiivisesti, mutta rikosvastuun kohdentaminen on ollut erittäin vaikeaa.

–  Totta kai kyseessä ovat erittäin vakavat rikokset, kun ne ovat kohdistuneet Suomen valtioon ja hyvin aktiivisesti tapauksia on selvitetty.

Tapauksen aktiivinen tutkinta aloitetaan Passin mukaan välittömästi uudelleen, jos tulee ilmi uusia asiaan vaikuttavia seikkoja.

–  Siinä tapauksessa tutkiva yksikkö olisi keskusrikospoliisi.

Passi sanoo, että tämän enempää supo ei kommentoi asiaa.

Mittava määrä materiaalia

Suposta kerrottiin vuonna 2014, että tietomurroissa vietiin hyvin mittava määrä materiaalia. Verkkovakoilu ehti jatkua useita vuosia.

Kaikkia vietyjä asiakirjoja ei ole voitu yksilöidä, vuonna 2014 kerrottiin. Kaikkein salaisinta aineistoa ei ulkoministeriön mukaan kuitenkaan vuotanut, sillä salainen ja luottamuksellinen aineisto liikkuu eri järjestelmissä.

Suojelupoliisi sai tiedon ensimmäisestä tietomurrosta ulkomailta alkuvuodesta 2013. Vinkki tuli suojelupoliisin päällikön Antti Pelttarin mukaan "ystävällismielisen maan viranomaiselta".

Tutkinnan yhteydessä havaittiin toinen, vielä vakavampi tapaus, jota suojelupoliisi kuvailee toteutukseltaan erittäin edistykselliseksi ja vaikeasti havaittavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sotilaspoliisi jatkaa Palokan senioritalon jälkivartiointia – uudelleen syttymisen mahdollisuutta ei ole vielä täysin poissuljettu

SPR järjesti ruokaa, vaatteita ja hygieniatarvikkeita Palokan tulipalosta evakuoiduille heti lauantaina – näin sinä voit auttaa

Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia

Sunnuntain jumalanpalvelus lähetetään Tikkakosken kirkosta – katso suorana kello 10

Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille

Yksi ihminen kuoli henkilöauton ja säiliörekan törmäyksessä Lumijoella

Yön uutiskooste: Jyväskylän Palokan senioritalopalon tutkinta alkaa, presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa myös toimivaltansa ulkopuolisiin asioihin

Taksikuski Emma Mäklin kuljetti Palokan palossa kotinsa menettäneitä ilmaiseksi – "Hädänalaisten auttaminen on itselleni tärkeää"

HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan

”Suomessa on kautta aikojen arvostettu ylenpalttista työntekoa” – työholisteja on eniten esimiehissä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.