Susanna Huovinen: Hallituksen vauhtisokea markkinausko vaarantaa sote-palvelut

Hallituksen toimet eivät ole vakuuttaneet, ja viime viikon puoliväliriihen tuloksia markkinoitiin uudistuksina ja parannuksina, vaikka totuus on toinen, Huovinen sanoi vappupuheessaan.

Kansanedustaja Susanna Huovinen (sd.) kritisoi vappupuheessaan Saarijärven torilla hallituksen vauhtisokeutta. Hallituksen toimet eivät ole vakuuttaneet, ja viime viikon puoliväliriihen tuloksia markkinoitiin uudistuksina ja parannuksina, vaikka totuus on toinen, hän sanoi.

– Tosiasia on, että nämä muruset eivät millään riitä paikkaamaan hallituksen aiemmin tekemiä leikkauksia varhaiskasvatukseen, koulutukseen, työllisyysmäärärahoihin ja sosiaaliturvaan, Huovinen sanoi.

Huovinen sanoi olevansa huolissaan, vaikka työllisyyslukemat näyttävät hienoista kohentumista. Liian moni kuitenkin elää niukalla toimeentulolla ja jää yhteiskunnan riittävän avun ulkopuolelle.

– Tämä ulkopuolisuuden, osattomuuden ja syrjään jäämisen kokemus on vakava uhka yksilölle itselleen, mutta myös satavuotiaan Suomen eheydelle.

Huovinen ihmetteli myös hallituksen vankkumatonta markkinauskoa. Hallitus aikoo monista varoituksista huolimatta viedä niin sote- kuin työllisyyspalvelutkin markkinoiden hoidettavaksi.

– Tästä uudistamisen kaapuun verhotusta, tietoisesta veroeurojen siirrosta yksityisten yritysten osuuden kasvattamiseksi ovat monet asiantuntijat varoittaneet. Samansuuntaisia neuvoja on tullut myös hallituspuolueiden sisältä; kirjoittihan Helsingin tuleva pormestari Jan Vapaavuori taannoin kriitisen blogin sinisilmäisen markkinauskon vaaroista sotessa. Kunpa emme nyt päätyisi mylläämään koko sote-sektoriamme niin, että hajotetaan myös sellaista, joka toimii hyvin. Riski osaamisen pirstaloitumiseen, palveluketjujen hajoamiseen, kansalaisten ja alueellisen epätasa-arvon kasvuun ja kustannusten nousuun on todellinen. Työväenliike ei aio olla mukana tässä Suomen yhtiöittämisprojektissa, Huovinen painotti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.