Susanna Kuparinen pelkää paluuta kabinettipolitiikkaan

Teatteriohjaaja, toimittaja Susanna Kuparinen pelkää päätöksenteon siirtyvän entistä enemmän kabinetteihin, mikäli uuden hallituksen ohjelmasta tehdään lyhyt, vain suuntaviitat antava.

– En ymmärrä, miksi tällaisesta on jo etukäteen iloittu. Politiikanteko ei muutu notkeammaksi, jos hallitusohjelma on lyhyt.?Äänestäjälle selkeä hallitusohjelma on kuluttajansuojaa. Sen avulla tietää edes vähän, mihin puolueet sitoutuvat.

Kuparinen on tullut tunnetuksi valtaa ja politiikkaa käsittelevillä näytelmillä, joihin faktoja on haettu muun muassa eduskunnan pöytäkirjoista, valiokuntien mietinnöistä ja lausunnoista. Parhaillaan hän työstää Eduskunta III -näytelmää, trilogian päätösjaksoa.

Vallankäyttäjien kytkökset kiinnostavat Kuparista. Hän ihmettelee, miten suomalaisasiantuntijat vaihtavat usein roolia nopeasti. He voivat siirtyä vaikka ministerin erityisavustajan tehtävistä viestintätoimistoon lobbaamaan tai finanssialan etuja valvovasta roolista poliittisen valtiosihteerin tehtäviin.

– On järkyttävää, ettei käytössä ole mitään karenssiaikoja. Kyllä jokin karenssi pitäisi olla, edes kuusi kuukautta. Yhdysvalloissakin säädellään tällaisia siirtymisiä tarkemmin kuin EU:ssa. Suomi on pieni maa, täällä pyöröovi-ilmiö on erityisen tuhoisa.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.