Susien raatelemaksi Äänekoskella joutunut Lissu oli Suomen parhaita hirvikoiria – omistaja kertoo, miten tapahtumat etenivät

Äänekosken ja Konneveden rajalla susien raatelemaksi joutunut jämtlanninpystykorva Lissu oli Suomen parhaita hirvikoiria, kertoo koiran omistaja Mika Koitela.

Seitsenvuotias Lissu laskettiin maanantaina-iltana hirvijahtiin. Koitela löysi koiran tiistaiaamuna kuolleena kaksi sutta kimpussaan. Tapaus sattui Äänekosken puolella reilun sadan metrin päässä Konneveden rajasta Tankolammen ja Saarikkaan välimaastossa.

– Eilen illalla laskettiin koira hirvityöskentelyyn. Haukku alkoi kuulua. Jostain syystä se ei tullut takaisin, vaikka kolme kertaa yöllä vihelsin, Koitela kertaa illan ja yön tapahtumia.

Aikansa vislattuaan Koitela meni metsältä neljän kilometrin päässä sijaitsevalle mökilleen.

– Laitoin tutkapannan haukkuhälyttimet päälle. Jostain syystä haukku ei jatkunut, ja ihmettelin, että miksei koira liikukaan.

Koitela soitti Lissun tutkapantaan puhelimellaan, mutta mitään ääntä ei kuulunut. Hän lähti ajamaan autolla takaisin lähemmäs koiraa, jolloin hälyttimestä alkoi kuulua ääni.

– Soitin pantaan, ja sieltä kuului taisteluääniä. Melkein arvasin, että nyt ei ole kaikki hyvin.

Koitela pysäköi auton noin 500 metrin päähän koirasta ja eteni valonlähteen kanssa pimeään metsään.

– Kun pääsin paikalle, huomasin, että siellä oli "valtion koirat" työmaalla. Mitään ei ollut tehtävissä, ne olivat repineet pannan pois ja purreet jalan rikki, maha oli revitty auki ja suolet syöty, Koitela kertoo.

Kun sudet huomasivat Koitelan, ne lähtivät karkuun 69-tielle päin.

– Soitin petoyhdysmiehelle ja poliisille ja lähdin koira sylissä takaisin autolle päin. Taakka oli raskas, Koitela sanoo.

Lissu oli Koitelan mukaan kansainvälinen käyttövalio, Suomen käyttövalio, Suomen muotovalio ja voittanut suuria haukkukisoja. Viime vuonna se oli tilastollisesti Suomen toiseksi paras hirvikoira.

Koska kyseessä on narttukoira, sen jalostusarvokin oli merkittävä.

– Pentueita olisi vielä teetetty sillä.

Koitela arvioi, että Suomen valtio joutuu korvaamaan petovahingosta yli 10 000 euroa.

Luonteeltaan Lissu oli omistajan mukaan iloinen ja reipas ja pärjäsi kaikkien kanssa.

– Ei tuollaista koiraa toista tule. Se oli perheenjäsen, iso jälki jäi sydämeen ja sieluun. Äsken kaivoin sille montun, raskaat oli mullat laittaa päälle, Koitela sanoo.

Laukaan Leppävedellä asuvalle miehelle jäi Lissun kuoleman jälkeen kuusi jämtlanninpystykorvaa ja amerikankettukoira.

Suomen Riistakeskuksen Keski-Suomen riistapäällikkö Olli Kursula vahvistaa tapauksen. Hänen mukaansa on mahdollista, että kyseessä ovat samat sudet, jotka tappoivat toissa viikolla seitsemän lammasta Hankasalmella.

Kursula kertoo, että alueella on syytä olla tarkkana koirien ja kotieläinten kanssa.

– Esimerkiksi koiria ei pitäisi jättää itsestään pitkäksi aikaa haukkuun metsään. Alueella kannattaa olla tarkkana.

Riistapäällikön mukaan vastaavat koiravahingot ovat erittäin harvinaisia Keski-Suomessa. Viimeksi vastaava tapaus sattui vuonna 2016.

– Ikävä tapaus kaikkinensa. Jos susista tulee havaintoja niin tulisi olla yhteydessä alueen petoyhdyshenkilöön.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .