Susille panta kaulaan – Liikkeitä voi seurata verkosta

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa helmikuun alussa susien pannoitukset, jotka jatkuvat enintään huhtikuun 15. päivään. Luken tavoitteena on pannoittaa susia Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Oulun riistakeskusten alueilla.

Edellisenä talvena susia ei pystytty pannoittamaan, koska lunta oli liian vähän. Tänä vuonna lunta on selvästi enemmän, joten pannoittaminen luultavasti onnistuu. Sudet etsitään ja nukutetaan helikopterista, jonka jälkeen ne mitataan ja merkitään GPS-pannalla.

Pantasudet ovat tärkeitä susikannan seurannassa. Reviirien kartoittamiseen käytetään pääasiassa satelliittiseurantatietoa niillä alueilla, joilla susia on onnistuttu pannoittamaan.

Kannanseurannan lisäksi pantatietoa käytetään reviirikohtaisen kannanhoidon suunnittelussa. Satelliittiseurannasta saadaan myös tietoa muun muassa susien levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille.

Pantasusien paikannustietoja on julkaistu ensimmäisen kerran kaikille avoimessa Riistahavainnot-verkkopalvelussa syksyllä 2013. Pannoitettavien susien seurantatietoja julkaistaan palvelussa helmikuun aikana. Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Pelkäätkö petoja metsässä? – Asiantuntijan neuvo: "Laula Beatlesia"