Susille panta kaulaan – Liikkeitä voi seurata verkosta

Luonnonvarakeskus (Luke) aloittaa helmikuun alussa susien pannoitukset, jotka jatkuvat enintään huhtikuun 15. päivään. Luken tavoitteena on pannoittaa susia Kainuun, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Oulun riistakeskusten alueilla.

Edellisenä talvena susia ei pystytty pannoittamaan, koska lunta oli liian vähän. Tänä vuonna lunta on selvästi enemmän, joten pannoittaminen luultavasti onnistuu. Sudet etsitään ja nukutetaan helikopterista, jonka jälkeen ne mitataan ja merkitään GPS-pannalla.

Pantasudet ovat tärkeitä susikannan seurannassa. Reviirien kartoittamiseen käytetään pääasiassa satelliittiseurantatietoa niillä alueilla, joilla susia on onnistuttu pannoittamaan.

Kannanseurannan lisäksi pantatietoa käytetään reviirikohtaisen kannanhoidon suunnittelussa. Satelliittiseurannasta saadaan myös tietoa muun muassa susien levittäytymisestä, vaelluksista ja asettumisesta uusille alueille.

Pantasusien paikannustietoja on julkaistu ensimmäisen kerran kaikille avoimessa Riistahavainnot-verkkopalvelussa syksyllä 2013. Pannoitettavien susien seurantatietoja julkaistaan palvelussa helmikuun aikana. Maaliskuusta elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei esitetä suden lisääntymisajan vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Pelkäätkö petoja metsässä? – Asiantuntijan neuvo: "Laula Beatlesia"

Uusimmat

Kotimaa

OAJ pitää koulutuksen näkymiä valoisampina kuin koronakeväänä – oppimisvajetta ei kuitenkaan paikata vuodessa tai kahdessa

Kaksi rekkaa törmäsi aamulla Konnevedellä – hiljainen vauhti pelasti pahimmalta

Senaattorit suvessa:  "Olen aina koettanut kontrolloida elämää", sanoo koulukiusaamisestakin selviytynyt Riitta Mäkinen – kansanedustaja hehkuttaa Jussi-puolisoaan kantavaksi voimaksi

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Ministeri Kiuru HS:lle: Kasvomaskien käyttö otettava koronantorjunnan keinovalikoimaan

Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?

Tässä on Pihtiputaan sunnuntaisen palon sankari: Kiinteistönhoitaja Juhani Logren, 53, syöksyi palavaan rivitaloon ja pelasti todennäköisesti ihmishengen – päätyi itsekin sairaalahoitoon

Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "Varmasti suomalaiset osaavat käyttää"

Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.