Suunnitelma: Työnhakijat yhteen avoimeen sähköiseen rekisteriin

Suomeen valmistellaan avointa sähköistä rekisteriä, johon työnhakijoiden tiedot aiotaan koota. Valmista pitäisi olla kahden, kolmen vuoden kuluttua.

– Tavoite on, että ihmisistä on saatavana tietoa hyvin analysoituna kaikkien palveluyritysten ja työntekijää suoraan hakevien käyttöön, osastopäällikkö Markku Wallin työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Hyvin analysoitu tieto tarkoittaisi esimerkiksi testeihin perustuvaa tietoa ihmisen osaamisesta, motivaatiosta ja asenteista.

– Pyrimme, että sitä tietoa muodostuu. Voi olla, että käyttäisimme mielellämme myös yksityisiä palveluyrityksiä tiedon muodostamisessa ja maksaisimme niille siitä. Tämän jälkeen tieto olisi yhteistä ja kaikkien poimittavissa.

Valtakunnallista rekisteriä valmistellaan lähtökohtaisesti vapaaehtoisuuden pohjalta, jolloin se ei vaadi muutoksia lainsäädäntöön. Rekisterissä näkyisivät kaikki työttömät työnhakijat, jotka antavat luvan tietojensa eteenpäin välittämiseen. Osa TE-palveluiden kautta työnhakijaksi ilmoittautuneista on työssäkäyviä työnhakijoita.

– En usko, että EU-lainsäädäntö tai Suomen yleinen tietosuojaa koskeva lainsäädäntö mahdollistaisi tietojen jakamisen ilman henkilön lupaa. Se olisi jo aika kova hyppäys, Wallin sanoo.

Jo ensi vuoden alkuun mennessä TE-toimistojen käyttöön valmistuu ohjelma, jolla sopivia työnhakijoita ja työtehtäviä yhdistetään julkisessa työnvälityksessä. Vastaava on käytössä Saksassa.

– Se on niin sanottu semanttinen hakukone, joka pystyy analysoimaan tekstejä ja yhteensovittamaan nykyistä paremmin koneellisesti työnhakijoita ja työnantajia, Wallin valottaa.

Hänen mukaansa parin vuoden päässä häämöttävä kokonaisuus avoimine työnhakijarekistereineen on edistyneempi malli kuin on esimerkiksi Saksalla.

Uusimmat

Kotimaa

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

Karstulan kunnanjohtajakandidaattien joukossa on mediakohun pyörteisiin joutunut ex-kansanedustaja ja entisiä kunnanjohtajia – katso kaikkien 17 hakijan nimet

Pellit kolisivat peräänajossa Jyväskylän Rantaväylällä – autot selvisivät pienin vaurioin

Kevään lämpöennätys rikki: Kemiönsaaressa kuroteltiin kohti 20 asteen rajaa

Useita kansanedustajia on ehdolla EU-vaaleissa – moni heistä ei tiedä, lähtisikö Brysseliin oikeasti

Keskikesän Saunamaakuntaviikko kerää löylyttelyn ystävät yhteen – luvassa kaikkea aina turvesaunasta, saunamaratoniin ja Saunanlämmityksen MM-kisoihin

Timo Soini sanoo jättävänsä politiikan – "Astun Senaatintorille vapaana miehenä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.