Suunnitelma: Työnhakijat yhteen avoimeen sähköiseen rekisteriin

Suomeen valmistellaan avointa sähköistä rekisteriä, johon työnhakijoiden tiedot aiotaan koota. Valmista pitäisi olla kahden, kolmen vuoden kuluttua.

– Tavoite on, että ihmisistä on saatavana tietoa hyvin analysoituna kaikkien palveluyritysten ja työntekijää suoraan hakevien käyttöön, osastopäällikkö Markku Wallin työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo.

Hyvin analysoitu tieto tarkoittaisi esimerkiksi testeihin perustuvaa tietoa ihmisen osaamisesta, motivaatiosta ja asenteista.

– Pyrimme, että sitä tietoa muodostuu. Voi olla, että käyttäisimme mielellämme myös yksityisiä palveluyrityksiä tiedon muodostamisessa ja maksaisimme niille siitä. Tämän jälkeen tieto olisi yhteistä ja kaikkien poimittavissa.

Valtakunnallista rekisteriä valmistellaan lähtökohtaisesti vapaaehtoisuuden pohjalta, jolloin se ei vaadi muutoksia lainsäädäntöön. Rekisterissä näkyisivät kaikki työttömät työnhakijat, jotka antavat luvan tietojensa eteenpäin välittämiseen. Osa TE-palveluiden kautta työnhakijaksi ilmoittautuneista on työssäkäyviä työnhakijoita.

– En usko, että EU-lainsäädäntö tai Suomen yleinen tietosuojaa koskeva lainsäädäntö mahdollistaisi tietojen jakamisen ilman henkilön lupaa. Se olisi jo aika kova hyppäys, Wallin sanoo.

Jo ensi vuoden alkuun mennessä TE-toimistojen käyttöön valmistuu ohjelma, jolla sopivia työnhakijoita ja työtehtäviä yhdistetään julkisessa työnvälityksessä. Vastaava on käytössä Saksassa.

– Se on niin sanottu semanttinen hakukone, joka pystyy analysoimaan tekstejä ja yhteensovittamaan nykyistä paremmin koneellisesti työnhakijoita ja työnantajia, Wallin valottaa.

Hänen mukaansa parin vuoden päässä häämöttävä kokonaisuus avoimine työnhakijarekistereineen on edistyneempi malli kuin on esimerkiksi Saksalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.