Suunnitelma oli perusteellinen, mutta pari pientä seikkaa jäi huomioimatta – jyväskyläläismies pidätettiin "Karhukoplan konnajoukolle" tyypillisestä sähläyksestä

Jyväskyläläinen mies on pidätetty yhtenä epäiltynä törkeästä varkaudesta, joka tehtiin vantaalaiselle yrittäjälle Heinolassa.

Varkaus oli poliisin mukaan perusteellisesti suunniteltu, mutta sen toteutuminen karahti kömmähdyksiin, jotka päästivät poliisin pikapikaa varkaiden jäljille.

"Anastuksen toteutus tuo kovasti mieleen Aku Ankasta tutun Karhukopla-konnajoukon poikkeuksetta pieleen menevät puuhastelut Roope-sedän rahojen varastamisesta. Viimeisen päälle hiotusta suunnitelmasta huolimatta joku menee aina mönkään ja siispä Karhukopla päätyy lopulta Ankkalinnan vankilaan. Ankkalinnan tuomarin sijaan Päijät-Hämeen käräjäoikeus aikanaan arvioinee, joutuuko tässä tapauksessa joku oikeaan suomalaiseen vankilaan", Hämeen poliisista kerrotaan.

Törkeässä varkaudessa oli kyse työkone-kuormaajasta, jonka heinolalainen mies kävi vuokraamassa maaliskuun alussa vantaalaiselta yrittäjältä vuorokaudeksi. Mukaan hän vuokrasi kuormaajan liikutteluun sopivan trailerin.

"Karhukoplan tapaan tässäkin tosielämän tapahtumassa kuormaajan anastamisesta oli tehty hyvä suunnitelma, mutta toteutus ei sitten enää ollutkaan ihan viimeisen päälle", Hämeen poliisi kertoo tiedotteessa.

"Jos joku konnajoukon jäsen olisi nostanut katseensa kengistään..."

Heinolalaismies hinasi kuormaajan trailerilla Vantaalta Heinolaan, jossa mies jätti lastin kaupungin laidalla olevan metsäisen ulkoilualueen parkkipaikalle.

Vantaalainen yrittäjä oli antanut miehelle mukaan aisalukon. Kun mies ilmoitti yrittäjälle varkaudesta, hän pahoitteli, ettei ollut osannut asentaa munalukolla asennettavaa trailerin aisalukkoa – joka siis olisi estänyt trailerin kytkennän peräkoukkuun. Kuormaaja oli yön aikana viety parkkipaikalta, heinolalaismies kertoi.

Vaikka poliisin mukaan suunnitelma oli tarkoin tehty, tässä vaiheessa yksi merkittävä asia oli jäänyt huomiotta: valvontakamerat, joilla alue oli vuorattu läheisen energiahuoltorakennuksen takia.

"Jos joku konnajoukon jäsen olisi nostanut katseensa kengistään ja kävellyt parkkialueen läpi, niin hänen olisi pitänyt varsin nopeasti tulla johtopäätökseen, että paikkahan muistuttaa kameravalvontoineen ydinvoimalan pääporttia ja Heinolan torikin on kameravalvonnan suhteen parempi paikka toteuttaa vuokratun kuormaajan anastussuunnitelma", poliisi kertoo.

Puhelin penkkaan ja pois

Poliisi otti valvontakamerakuvat työn alle. Tallenteista kävi ilmi, että heinolalaismies asettaa trailerin ja kuormaajan "kivasti parkkiin". Lumessa olevat renkaanjäljet tukisivat tarinaa pysäköimisestä.

Mies on paikalla hetken. Traileria ei irroteta vetoautosta. Sen sijaan mies piilottaa puhelimensa parkkialueen lumipenkkaan.

"Suunnitelmaan varmaankin kuului, että vuokraajan puhelimen täytyy linkittyä koko ajan läheiseen puhelinlinkkiin, jotta hän voi myöhemmin todistaa olleensa paikalla tutkimassa vuokraamaansa työkonetta."

Tämän jälkeen mies poistuu paikalta koko helahoidon kanssa. Paikalle jää vain puhelin piilotettuna lumipenkkaan. Mies palaa muutaman tunnin päästä samalla autolla – ilman traileria ja kuormaajaa – ja ottaa puhelimensa hangesta. Hän soittaa puhelun, ilmeisesti jotta teletietoihin jäisi jälki soitosta ja puhelimen sijainnista.

"Jyväskyläläinen mies osasi arvostettavasti vastata teostaan"

Traileri löytyy myöhemmin Heinolan keskustan tuntumasta ilman kuormaajaa.

"Konnajoukon trailerin hylkäämiseen liittyi jälleen Karhukopla-konnajoukolle tyypillistä rikollisten sähläystä", poliisi jatkaa.

Heinolaan hylätystä trailerista löytyi nimittäin yrityksen logolla varustetut työhaalarit, joiden rintapielessä oli kaiken kukkuraksi brodeerattuna työntekijän nimi. Poliisi luonnollisesti kiinnostui kyseisestä yrityksestä, ja lähti käymään paikan päällä – Mikkelin seudulla.

Kuinka ollakaan, yrityksen konehallista Mikkelin suunnalta löytyi kuormaaja.

Haalariin brodeerattu nimi ei liittynyt anastustapaukseen, vaan asialla oli ollut jyväskyläläismies, joka oli toinen konehallin käyttäjistä. Jyväskyläläismies kertoi ostaneensa kuormaajan, mutta oli jo tiennyt sen olevan sellainen, jota "hänen hallissaan ei pitäisi olla". Miestä oli sen verran jännittänyt tilanne, että hän oli unohtanut traileriin hallin toisen haltijan työhaalarit.

"Poliisin näkökulmasta jyväskyläläinen mies osasi arvostettavasti vastata teostaan. Poliisin ollessa kuormaajan vieressä Mikkelissä sijaitsevassa hallissa, lupasi jyväskyläläinen mies puhelimitse tulla paikalle Jyväskylästä Mikkeliin selvittämään asiaa. Mies tiesi, että hänet otetaan kiinni ja seuraavan yön hän tulee viettämään Lahden poliisitalossa", poliisi kertoo.

Näin kävi: mies meni paikalle ja sen jälkeen matka jatkui poliisin kanssa Mikkelistä Lahteen.

Poliisi on pidättänyt heinolalaismiehen sekä jyväskyläläismiehen, ja poliisin mukaan "Karhukoplaan" liittyy vielä muitakin henkilöitä. Poliisi tulee lähiaikoina olemaan yhteydessä heihin, Hämeen poliisi lupaa.