Suuret kaupungit laistavat syöpäseulonnasta

Suuri osa suomalaisista riskiryhmiin kuuluvista jää paksusuolensyövän seulontojen ulkopuolelle. Tämä johtuu siitä, että suuret kaupungit – Helsinki, Espoo ja Vantaa – eivät ole syöpäseulonnoissa mukana. Yli sadantuhannen asukkaan kaupungeista mukana ovat vain Tampere ja Turku.

Yli puolet Suomen kunnista seuloo vapaaehtoisesti paksusuolensyöpää. Valveutuneimpia ollaan pienissä kunnissa ja etenkin Pohjanmaan alueella, Hämeessä, Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Paksusuolensyöpä on suomalaisten kolmanneksi yleisin syöpätauti. Vuosittain löydetään noin 2 500 uutta tautitapausta. Taudin löytämistä vaikeuttaa se, että paksusuolensyöpä on usein pitkään oireeton.

Toistaiseksi seulontojen järjestäminen ei ole kunnille pakollista – toisin kuin mammografiat ja papakokeet rinta- ja kohdunkaulansyövän löytämiseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Poliisi: Mielenosoituksiin osallistui Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toiminnassa olevia henkilöitä, kuva- ja videomateriaalia käydään läpi

Linnan juhlia seurattiin aiempaa enemmän verkossa – tv-lähetyksillä yhteensä kolme miljoonaa katsojaa

Keskustan varapuheenjohtaja kertoo, että hallitus on kipuillut alusta alkaen – "Vahvaa luottamusta ei ole pystytty rakentamaan"

Tuhannet yhdistävät lukion ja ulkomaat – Jyväskylässä opiskelijoita hemmotellaan maksuttomalla opintojaksolla eri puolilla Eurooppaa

Puhemies Vanhanen Ylen Ykkösaamussa: Keskustelu uusista vaaleista hallituskriisin yhteydessä ylitse kaiken suhteellisuuden

Eurojackpotin päävoitto pelattiin Janakkalassa

Suomalaisoperaattorit luottavat Huawein tekniikkaan – ”todisteita Huawein laitteisiin liittyvistä tietoturvariskeistä ei ole esitetty”

Ihminen jäi junan alle Jyväskylässä – rataliikenne Jyväskylän ja Jämsän välillä jatkuu

Yön uutiskooste: Puolueet vastaavat tänään Antti Rinteen kysymyksiin, itsenäisyyspäivän mielenosoitusten kiinniotetuista suurin osa päästetty vapaaksi, Ericssonille miljardisakot

Kirjailija Hannele Huovi vei Linnaan erikoisia terveisiä – "Etiketti on tärkeää, karhutkin sen tietävät"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.