Suuret maakunnat puuttuvat soten pilottikokeilusta

Tällä hetkellä yhdeksän maakuntaa on kiinnostunut hakemaan mukaan pilottikokeiluun.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) toivoo, että myös Pirkanmaa, Varsinais-Suomi ja Uusimaa hakisivat mukaan valinnanvapauden pilottikokeiluun.

– Minusta olisi hyvä, jos mukaan tulisi jokin suuremman väestöpohjan maakunnista, vaikka valmistelu onkin edennyt niillä verkkaisemmin.

Pilottikokeilussa maakunnat voivat kokeilla valinnanvapauslain toimeenpanoa jo ennen sen voimaantuloa. Saarikon mukaan osa kokeiluista voi alkaa jo vuoden 2018 alusta.

Tällä hetkellä yhdeksän maakuntaa on kiinnostunut hakemaan mukaan pilottikokeiluun. Kokeilun ensimmäisen vaiheen haku päättyi heinäkuussa. Toinen vaihe on elo-syyskuussa.

Pirkanmaan maakuntajohtaja Esa Halme oli sitä mieltä, että ensimmäisen vaiheen pilottikokeilu ei olisi tuonut lisäarvoa suurille maakunnille.

– Kokeilu oli rakennettu niin, että se sopi niille maakunnille, joilla oli jo kuntayhtymämuotoisia sote-asioita, Halme kertoo.

Hän pitää todennäköisenä, että Pirkanmaa hakeutuu kuitenkin mukaan kakkosvaiheessa.

Uudenmaan maakuntajohtaja Ossi Savolainen toteaa myös, että 2-vaiheeseen hakeutuminen on mahdollista, ja asiasta keskustellaan lomien jälkeen kuntien kanssa.

Keski-Suomessa on projektipäällikkö Pirjo Peräahon mukaan sen sijaan kuitenkin vielä epäselvää, haetaanko pilottiin mukaan toisessakaan vaiheessa.

– Osa porukasta on sitä mieltä, että mukana kannattaa olla, osa suhtautuu mahdolliseen hyötyyn kriittisesti, Peräaho sanoo.

Määräaikaan 7. heinäkuuta mennessä hakemuksia olivat jättäneet Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä, Keski-Pohjanmaan sote-palvelukuntayhtymä Soite, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pohjois-Karjalan sote-palvelujen kuntayhtymä Siun sote, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote, Hämeenlinnan kaupunki, Satakuntaliitto, Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Carea.

Saarikko tarkentaa, että Kainuun sote-kuntayhtymä on ilmoittanut hakevansa mukaan toisella kierroksella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .