Suuret media-alan liitot vaativat: "Jakelutiedot avattava postinjakelun turvaamiseksi"

Postinjakelun turvaaminen koko maassa vaatii aidon kilpailun lisäämistä Suomen postitoiminnassa, vaativat Medialiitto ja Sanomalehtien Liitto

Hallitusten puheenjohtajat korostavat, että se ei onnistu ilman postipalvelua koskevien olennaisten tietojen avaamista.

– Kansalaisten tasapuolinen tiedonsaanti voidaan taata vain uudistamalla jakelua nykyistä kustannustehokkaammaksi ja palvelukykyisemmäksi. Kiireellisintä on nyt avata postipalvelun tuottamiseen tarvittavat tiedot kaikkien toimijoiden käyttöön. Olisi outoa, jos valtion omistaman Postin tiedot esimerkiksi postilaatikoiden sijainnista jäisivät salaisiksi, painottaa Medialiiton hallituksen puheenjohtaja, Mediatalo Keskisuomalaisen konsernijohtaja Vesa-Pekka Kangaskorpi liittojen tiedotteessa.

Liitot muistuttavat, että postipalveluun liittyvien olennaisten tietojen avaamisesta sovittiin mediapoliittisessa ohjelmassa, jonka hallitus hyväksyi heinäkuussa. Ohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä alan toimijoiden ja viranomaisten kesken.

– Postitietojen avaamisesta hyötyisivät eniten pienet ja keskisuuret toimijat, joilla ei ole tähän mennessä ollut kykyä kerryttää omaa tietomassaa. Se mahdollistaisi myös uusien palvelujen synnyttämisen. Postimarkkina voi toimia kuluttajien parhaaksi vain, jos kilpailussa on mukana useita yrityksiä”, perustelee tiedotteessa Sanomalehtien Liiton hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta.

"Välttämätöntä jakelun kustannuspaineiden hillitsemiseksi"

Liikenne- ja viestintäministeriön lakiluonnoksen mukaan olennaisia tietoja olisivat muun muassa tiedot postilokeroiden, postilaatikoiden ja rakennusten sijainnista sekä tiedot postinumeroalueiden rajoista. Tietojen avaamisvelvoite koskisi liittojen mukaan kaikkia postiyrityksiä.

– Erilaisten kuljetusten ja jakelujen yhdistäminen on välttämätöntä jakelun kustannuspaineiden hillitsemiseksi etenkin maaseudulla. Se olisi myös ympäristöystävällistä. Ilman olennaisten tietojen avaamista jakeluja ei päästä yhdistämään. Poliittisten päättäjien olisi nyt tärkeä katsoa mediapolitiikan kokonaisuutta eikä vain yhden, markkinaa hallitsevan valtionyhtiön etua, Kangaskorpi huomauttaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .