Suuri valepoliisitutkinta valmistui –  tekijöiden epäillään vieneen yli 800  000 euroa iäkkäiltä ihmisiltä

Yli 120 epäiltyä rikosta sisältävä valepoliisitutkinta on valmistunut, tiedottaa Itä-Suomen poliisi. Kymmenien ihmisten epäillään vieneen iäkkäiltä ihmisiltä yli 800  000 euroa. Osan heistä epäillään esiintyneen poliiseina ja osan esimerkiksi toimineen välikäsinä rahaliikenteessä.

Poliisi tutki tapausta törkeinä petoksina, petoksina, rahanpesuina, törkeinä rahanpesuina ja virkavallan anastuksina.

Rikoskomisario Kauko Kuismin kertoo, että epäiltyjen rikosten uhreiksi on valittu iäkkäiltä vaikuttavia ihmisiä näiden nimien perusteella ja huijattu antamaan pankkitunnukset poliisina esiintyen. Tarinat ovat vaihdelleet, mutta uhreille on Kuisminin mukaan esimerkiksi kerrottu, että pankkitili on hakkeroitu ja niitä ollaan siirtämässä ulkomaille, joten poliisi tarvitsee pankkitunnukset.

–  Iäkkäällähän on keskimäärin enemmän varallisuutta, ja vanhemmilla henkilöillä on vahva luottamus poliisiin. Pankkitunnuksilla on tehty tilisiirtoja bulvaanien tilille, Kuismin kertoo.

Näiden välikäsinä toimineiden tileiltä rahat on poliisin mukaan nostettu pankkiautomaateilta. Uhreja on poliisin mukaan kattavasti eri puolilta Suomea.

Osa rahoista palautettu uhreille

Uhreille on onnistuttu poliisin mukaan palauttamaan noin 430  000 euroa ja rikoksentekijöille on jäänyt noin 370  000 euroa.

Juttu siirtyy seuraavaksi syyttäjälle.

Esitutkinnassa on tehty yhteistyötä eri poliisilaitosten ja KRP:n kanssa sekä kansainvälistä yhteistyötä Ruotsin syyttäjälaitoksen ja poliisin kanssa.

Poliisi muistuttaa, etteivät poliisin, sosiaalitoimen, vakuutusyhtiöiden tai pankkien edustajat koskaan kysy kansalaisten pankkitilien käyttäjätunnuksia ja salasanoja. Pankkien sähköisten palvelujen järjestelmät ovat turvallisia. Pankkitilien käyttäjätunnuksia ja salasanoja ei tule antaa sivullisten tietoon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Henkilöauto törmäsi pysäköidyn pakettiauton perään Jyväskylässä

Koronaohjeita päivitettiin: Hengitystieoireiden kanssa ei jatkossa saa mennä kouluun tai päiväkotiin, ellei koronaa ole suljettu pois

Fiilistele ja katso kuvat Kimolan kanavan neitsytpäivästä – jyväskyläläinen elämäntapaveneilijä Timo Mustalampi ajoi sulun läpi ensimmäisten joukossa

Klassikkoteosta ei jaeta enää koteihin – ilmoittautuminen Jyväskylän kansalaisopiston huippusuosituille syksyn kursseille alkaa pian, katso ohjeet

Suomessa kaksi uutta koronakuolemaa, kertoo THL

Äänestyksen hävinnyt ehdokas jätti valituksen – Keltinmäen aluekappalaisen valintaa käsittelee seuraavaksi hallinto-oikeus

Koulut alkavat Keski-Suomessa pääosin ensi viikon keskiviikkona – yhdessä kunnassa jo maanantaina

Pekka Katajan epäillyn murhayrityksen tutkinnanjohtaja vaihtui – ruoriin hyppää kuohuttavasta katoamistapauksesta tuttu mies

Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa

Syyttäjän mukaan United Brotherhoodin johtajaksi epäilty mies piti väkivallalla uhkaamalla huolta siitä, että ryhmä pysyy ruodussa: "Ihmiset selkeästi jopa pelkäävät häntä"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.