Runkovesiputkessa runsas vuoto - tarkkaa paikkaa etsitään

Petäjävedellä on havaittu suuri vesiputken vuoto, minkä takia kuntalaisia kehotetaan säännöstelemään veden käyttöä.

- Vuoto on jäljitetty valtatie 23:n läheisyyteen, Kyläsepän lähelle. Tarkempi paikka ei ole vielä tiedossa, kertoo Petäjäveden kunnan tekninen johtaja Antti Koskinen.

Kyseessä on runkovesiputken vuoto, ja vettä valuu sen takia Koskisen mukaan runsaita määriä. Tarkempaa kuutiovauhtia hän ei vielä osaa arvioida.

Vuotokohtaa paikannetaan parhaillaan. Etsiminen on hankalaa, sillä vesi on vuotanut maakerroksiin eikä ole noussut pintaan asti.

Vuodon etsinnän takia Petäjäveden vesiverkoston osia jouduttiin sulkemaan viime yöksi ja täksi päiväksi. Nyt muut vesiverkon osat vuotavaa osuutta lukuunottamatta on saatu takaisin käyttöön.

Vesiverkoston osien avaaminen aiheuttaa sameutta hanavedessä.

Petäjävedellä on edelleen voimassa veden keittokehotus. Se astui voimaan lauantaina, kun Syrjäharjun vedenottamolla havaittiin veden sameutta pintavesien tulvimisen takia. Tulva ja runkovesiputken vuoto ovat erillisiä tapauksia.

Vettä suositellaan keitettäväksi 5-10 minuuttia. Peseytymiseen vettä voi käyttää normaalisti.

Vuoto jatkunut jo parin viikon ajan

Kuntatekniikaninsinööri Matti Varis kertoo jo parin viikon ajan näyttäneen siltä, että vettä häviää normaalia enemmän.

– Venttiilejä on suljettu ja koitettu näin haarukoida vuotokohtaa, mutta sellaista ei ole löytynyt. Alkuun vettä hävisi 50 kuutiota vuorokaudessa, mutta keskiviikkona tilanne oli pahempi, ja normaalikäytön yli menevä vesimäärä hipoi jo sataa kuutiota.

Ylävesisäiliön pinta laskee Variksen mukaan uhkaavaa vauhtia, vaikka sinne pumpataan koko ajan vettä kahdesta vedenottamosta.

– On jopa vaara, että säiliö tyhjenee kokonaan, jolloin putkistosta alkaisi irrota kaikenlaista sakkaa.

Vuotokohdan paikallistaminen on ollut hankalaa tulvavesien vuoksi. Varis sanoo vettä ja vesilammikoita olevan nyt niin paljon, että on vaikea sanoa, mikä on vuotovettä ja mikä pintavesien tulvimista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .