Suurten lukioiden kärkikymmenikössä kuusi ruotsinkielistä – "Luokassa pitää tuntea olevansa turvassa"

Suurten lukioiden kärkikymmenikköön ylsi kuusi ruotsinkielistä koulua

Ruotsinkieliset lukiot menestyivät mainiosti STT:n tämänkeväisessä lukiovertailussa. Suurista lukioista ykkössijan nappasi Katedralskolan i Åbo. Turkulaislukio on ollut STT:n vertailun kärkisijoilla aiempinakin vuosina, ja viime keväänä se oli listan kolmas.

Rehtori Marianne Pärnäselle ykkössija tuli silti positiivisena yllätyksenä.

– Tiesin, että oppilaat olivat kirjoittaneet hyvin, mutta en arvannut, että olisimme aivan kärjessä.

Pärnänen arvelee, että koulun panostus opiskelijoiden hyvinvointiin on suuri tekijä vertailumenestyksen taustalla. Lukiossa on rehtorin mukaan pystyttävä kasvamaan paitsi opiskelijana, myös ihmisenä.

– Luokassa pitää tuntea olevansa turvassa ja kokea, että voi olla oma itsensä.

Suurten lukioiden vertailussa toiseksi sijoittui Espoon Etelä-Tapiolan lukio ja kolmanneksi Kauniaisten Gymnasiet Grankulla samskola. Myös ne ovat tuttuja nimiä STT:n vertailun kärjessä. Etelä-Tapiolan lukio oli viime vuonna listan kahdeksas ja Gymnasiet Grankulla samskola kolmastoista.

Lukio opetti opiskelemaan

STT:n lukiovertailussa ylioppilaskirjoitusten tuloksia verrataan oppilaiden yläasteen päättötodistukseen. Näin kärkeen nousevat ne lukiot, joilla on ollut suurin myönteinen vaikutus opiskelijoiden tuloksiin.

Katedralskolanin tämän kevään ylioppilas Elsa Klingstedt kertoo, että hänen arvosanansa lähtivät lukiossa nousuun määrätietoisella työskentelyllä.

– Tein jo yläasteella jonkin verran töitä opintojen eteen enkä lukiossa mitenkään erityisesti päättänyt skarpata. Lukiossa on kuitenkin yleisesti intensiivisempi opiskelurytmi, ja sen myötä löysin itselleni sopivia opiskelutekniikoita.

Turun Katedralskolanista valmistuva ylioppilas Elsa Klingstedt (oik.) ja Katedralskolanin rehtori Marianne Pärnänen. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen / Lehtikuva
 

Klingstedtille toimivia tapoja olivat opiskelusuunnitelman tekeminen ja rutiinien noudattaminen. Ylioppilaskirjoituksiin lukeminen ei ollut liian suuri ponnistus, kun taustalla oli koko lukion kestänyt opiskelutyö.

Vapaa-aika toi vastapainoa lukemiselle, eikä Klingstedt jättänyt tanssiharrastuksensa harjoituksia väliin edes kovimpien yo-kiireiden aikana.

– Huomasin, että jos jonain päivänä oli lukenut hirveän pitkään, seuraavana päivänä ei olisi jaksanut opiskella. Pyrinkin siihen, ettei homma menisi överiksi aamusta iltaan lukemiseksi.

Yhteistyö kantoi vertailun kärkeen

Rehtori Pärnänen kiittelee koko kouluyhteisön merkitystä vertailun kärkeen sijoittumisessa. Hän kertoo, että taannoisen lukuvuoden motto ”yhdessä olemme vahvoja” on jäänyt elämään.

– Ilman opettajien ja opiskelijoiden määrätietoista työskentelyä ei tule hyviä tuloksia. Pyrimme aina kehittämään koulumme asioita yhdessä opiskelijoiden kanssa esimerkiksi oppilaskunnan kautta.

Elsa Klingstedtin lisäksi 77 opiskelijaa saa Katedralskolanissa tutkintonsa valmiiksi tänä keväänä.

STT:n lukiovertailussa vertailtiin tänä keväänä erikseen ne lukiot, jossa tutkinnon suorittajia oli alle 50. Vielä viime keväänä kaikki lukiot kokoon katsomatta olivat mukana samassa vertailussa.

Pienistä lukioista tämänkeväisen vertailun ensimmäiseksi sijoittui Kotka svenska samskola, josta kirjoitti tänä keväänä kaksi ylioppilasta.

STT:n lukiovertailu

Parhaat pienet ja suuret lukiot

Tänä keväänä STT:n lukiovertailussa vertailtiin erikseen 1–50:n ja yli 50 tutkinnonsuorittajan lukiot. Suuret ja pienet lukiot vertailtiin erikseen, koska pienissä lukioissa muutamakin tavallista paremmin yo-kokeet suorittanut kokelas voi nostaa keskiarvoa huomattavasti.

Suurten lukioiden 10 parasta

1. Katedralskolan Åbo, Turku

2. Etelä-Tapiolan lukio, Espoo

3. Gymnasiet Grankulla samskola, Kauniainen

4. Korsholms gymnasium, Mustasaari

5. Pargas svenska gymnasium, Parainen

6. Porkkalan lukio, Kirkkonummi

7. Kyrkslätts gymnasium, Kirkkonummi

8. Mattlidens gymnasium, Espoo

9. Olarin lukio, Espoo

10. Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu, Helsinki

Pienten lukioiden 10 parasta

1. Kotka svenska samskola, Kotka

2. Ilomantsin lukio, Ilomantsi

3. Savukosken lukio, Savukoski

4. Kristinestads gymnasium, Kristiinankaupunki

5. Helsingin ranskalais-suomalainen koulu, Helsinki

6. Leppävirran lukio, Leppävirta

7. Polvijärven lukio, Polvijärvi

8. Ylitornion yhteiskoulun lukio, Ylitornio

9. Sipoon lukio, Sipoo

10. Paraisten lukio, Parainen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Muuramesta löytyi paras lukio – katso tästä Keski-Suomen sijoitukset lukiovertailussa

Pienen lukion vahvuuksia ovat yhteisöllisyys ja yksilöllinen ohjaus – katso maakuntien top 10 -lukiot